Στο Ελληνικό δημόσιο η Λίμνη Βιστωνίδα με τελεσίδικη απόφαση

Η κυριότητα, τόσο της λίμνης Βιστωνίδας, όσο και των παραλίμνιων αγροτικών εκτάσεων περνά οριστικά στο ελληνικό δημόσιο βάζοντας τέλος σε μια 12χρονη  δικαστική διαμάχη της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 197/2015 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής, που φέρει ως ημερομηνία έκδοσης την 29η Δεκεμβρίου 2015, αναγνωρίζεται η κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και όλων των παραλιμνίων εκτάσεων και απορρίπτεται η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου, που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων.

Υπέρ της Μονής είχαν ταχθεί το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ο Πανάγιος Τάφος και η Κοινότητα του Αγίου Όρους, προκειμένου να μην διαταραχθεί το κύρος των χρυσοβούλων, με τα οποία κατέχουν άλλες εκτάσεις.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θράκης παίρνει θέση και για τις ανταλλαγές που έγιναν με συμβολαιογραφικές πράξεις μετά το 2008, και οι οποίες είχαν προσβληθεί με χωριστά δικόγραφα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι ανταλλαγές δεν έχουν ισχύ από την στιγμή που η Μονή δεν είχε κυριότητα επί των εκτάσεων στην λίμνη Βιστωνίδα που αντάλλαξε με το ελληνικό Δημόσιο..