Υπόσχονται διορθωτικές κινήσεις και καλούν εκ νέου σε διάλογο για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα

Την κρισιμότητα της κατάστασης εξαιτίας των δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων φαίνεται να αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή. Στην κοινή συνέντευξη τύπου για το φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών, στην οποία παρέστησαν ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση επιζητεί διάλογο με τους αγρότες έστω και την τελευταία στιγμή.

«Καλώ τους έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος», δήλωσε ο κ. Αποστόλου ο οποίος σε έναν απολογητικό τόνο προσπάθησε να υπεραμυνθεί της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρύθμισης, αφήνοντας τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Αλεξιάδη να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

«Στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, διάλυσή του από την κρίση και καταλήστευση των αποθεματικών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στο σχέδιο που προωθείται, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσουν οι αδύναμοι, τα μεσαία στρώματα κινούμενη με άξονες την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μεγαλύτερη βοήθεια στους αδύναμους και την ισονομία.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό των αγροτών, και στις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο, τόνισε ότι το παλιο πολιτικό σύστημα δεν ήθελε ίδιους τους αγρότες με τους άλλους πολίτες.

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας» για να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Οι βασικοί κανόνες της ισονομίας θα εφαρμόζονται και στους αγρότες, που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Εμείς θέλουμε να τον διατηρήσουμε τον ΟΓΑ, είπε και σημείωσε ότι δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι όπως είναι τώρα.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε «Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες, το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό».