Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «Κ.Α.Π. & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της AGROTICA 2016.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπυρίδων Μάμαλης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Νικόλαος Στουπής, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης κ.Καρβουκτσής Κωνσταντίνος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σωτήριος Μπάτος, ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γεώργιος Ανέστης. Επίσης παρέμβαση πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της ημερίδας ο κ.Δ.Χαμπίδης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ημερίδα ξεκίνησε με την εισήγησή του κ. Γ. Κασαπίδη, Τομεάρχη Αγροτικού της Ν.Δ.,Βουλευτή Κοζάνης της Ν.Δ., ο οποίος αναφέρθηκε στην αδυναμία της ελληνικής κτηνοτροφίας να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας με αποτέλεσμα την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων και κρέατος. Εστίασε ιδιαίτερα στη δημιουργία Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο ίδιος, και στο οποίο κατά την γνώμη του θα πρέπει να συμμετέχουν άνθρωποι αποφασισμένοι για να αλλάξουν την κατάσταση, επιστήμονες, ερευνητές, άνθρωποι της παραγωγής με γνώση, ενώ το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του εγγυητή της εφαρμογής αυτού του σχεδίου εξασφαλίζοντας τη συνέχειά του. Αναφέρθηκε επίσης στο Ασφαλιστικό και Φορολογικό νομοσχέδιο και εξήγησε την θέση της Ν.Δ. για αυτό, ενώ κλείνοντας την εισήγησή του τόνισε τον ρόλο και την θέση των καταναλωτών στα υψηλής ποιότητας κτηνοτροφικά προϊόντα που διαθέτει η χώρα μας.
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο κ. Ν. Μπουνάκης, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Πολιτικής ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος αφού εστίασε στις εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας μας τόνισε ότι η κτηνοτροφία σήμερα αποτελεί το ελλειματικότερο κομμάτι του αγροδιατροφικού μας κλάδου. Αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και πρότεινε τρόπους ανάταξης της ελληνικής κτηνοτροφίας όπως μείωση του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα στις ζωοτροφές, κίνητρα για σταβλικές εγκαταστάσεις, επίλυση προβλημάτων στους βοσκότοπους, κίνητρα ανάπτυξης αυτόχθονων φυλών, απλοποίηση διαδικασιών, έμφαση στην ποιότητα, εστίαση σε συγκεκριμένες αγορές, κλπ. Τέλος, επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης αφαιρεί κάθε κίνητρο για αύξηση εισοδήματος αφού αυτή η αύξηση θα πρέπει να κατατεθεί σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ενώ, κλείνοντας την εισήγησή του, τόνισε ότι χρειάζονται κίνητρα και σχέδιο γιατί χωρίς αυτά ανάπτυξη δεν υπάρχει.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Ι. Ζιώγας, Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος έθεσε το ερώτημα ποιος θα ευνοηθεί από την ανάπτυξη που κάποια στιγμή μπορεί και να έρθει. Σίγουρα κατά την άποψή του δεν θα ευνοηθεί ο μικροπαραγωγός που καλείται να πληρώσει υψηλούς φόρους, ούτε τα λαϊκά στρώματα που έχουν ανάγκη από φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, είπε ότι «υπάρχουν σήμερα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας η οποία μπορεί να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία αρκεί να μπορέσει το λαϊκό κίνημα να πιστέψει στη δύναμη του και να βαδίσει στη λογική ρήξης των καπιταλιστικών μονοπωλίων, να βάλει την σφραγίδα του στις εξελίξεις και να αποδείξει ότι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής θα απελευθερώσει τις μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας».
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η κα. Α. Μάρκου, Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης από το Ποτάμι, η οποία αφού περιέγραψε την ελληνική κτηνοτροφία σήμερα, κατέληξε ότι η εικόνα της δεν είναι ενθαρρυντική. Είπε ότι η πορεία της πρέπει να αντιστραφεί γιατί υπάρχει ανεκμετάλλευτο υλικό και πρέπει να αξιοποιηθεί. Τόνισε ότι βασικό στοιχείο ανασυγκρότησης της υπαίθρου αποτελεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τόσο μέσω των ενισχύσεων, όσο και των κατευθύνσεων που δίνει στα κράτη μέλη. Τα χρήματα μέχρι το 2020 για αξιοποίηση είναι 20 δισεκατομμύρια και αυτή τη φορά δεν πρέπει να χαθούν, είπε συγκεκριμένα. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει ως χώρα να προχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας που θα αντιμετωπίζει τα τρέχοντα και τα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου με παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την καλλιέργεια ψυχανθών φυτών και την παραγωγή ζωοτροφών, την ολοκλήρωση σχεδίων για τα βοσκοτόπια, επίσης την μείωση του κόστους ενέργειας, την αύξηση της παραγωγικότητας, την γρήγορη αντιμετώπιση των ζωονόσων, την ποιότητα και πιστοποίηση προϊόντων, την ενίσχυση της συλλογικής προσπάθειας γιατί ο μοναχικός κτηνοτρόφος δεν μπορεί να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό. Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της η κα Μάρκου αναφέρθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποτελέσει ένα εθνικό συμβουλευτικό όργανο με σκοπό την ανάταξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Στην συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο κ. Δ. Μελάς, πρ. Γενικός Γραμματέας & Αν.Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο οποίος τόνισε δύο συγκεκριμένα πράγματα. Ότι κτηνοτροφία σημαίνει ένας οικονομικός πολλαπλασιαστής όπου γίνεται διάχυση από τον πρωτογενή τομέα στον μεταποιητικό τομέα και επίσης διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Η νέα ΚΑΠ ήθελε και θέλει να αναβαθμίσει τον ρόλο της κτηνοτροφίας και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να αναπτύξουμε πολιτικούς και αναπτυξιακούς πόρους και να δημιουργήσουμε δομές που θα αντιμετωπίσουν την νέα τάξη πραγμάτων που θα προκύψει μετά το 2020. Ο κ. Μελάς αναφέρθηκε στη μεγάλη αναπτυξιακή πορεία που μπορεί να ακολουθήσει η κτηνοτροφία γιατί τα προηγούμενα χρόνια η στόχευση γίνονταν στον εισοδηματικό χαρακτήρα των επιδοτήσεων ενώ τώρα στοχεύουμε σε υποδομές και διαρθρώσεις σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής, πρέπει να λυθούν διάφορα διαρθρωτικά προβλήματα και πρέπει να διαχυθούν τα προϊόντα σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Μελάς και κατέληξε ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης των εργαλείων της ΚΑΠ για την μετέπειτα πορεία της κτηνοτροφίας.
Ο κ. Π. Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας- ΣΕΚ, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα τη στρατηγική για βιώσιμη και ανταγωνιστική κτηνοτροφία και τη συμβολή της ΚΑΠ. Στην εισήγησή του παρουσίασε τη σημασία της κτηνοτροφίας και ανέπτυξε τα δέκα σημεία αιχμής για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη διαμόρφωση & εφαρμογή εθνικής στρατηγικής, στο τρίπτυχο μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής - βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του κλάδου, στη ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών, σε εθνικό σχέδιο γενετικής βελτίωσης, στην προστασία των προϊόντων μας από τις ελληνοποιήσεις, στην άρση της γραφειοκρατίας, στην καινοτομία και τη διαμόρφωση μακροχρόνιας στρατηγικής ποιότητας, στην επιμόρφωση & επιστημονική στήριξη, στην σύνδεση της έρευνας με την εφαρμογή και στη συλλογική δράση. Τέλος, αναφέρθηκε στη συμβολή και τον ρόλο της νέας ΚΑΠ στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
Ο κ. Ανδρέας Γεωργούδης, Καθηγητής & Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΔΟΚ, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα τα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας που επιδέχονται βελτίωση για την αύξηση της αυτάρκειας της χώρας σε βόειο κρέας. Στην εισήγησή του τόνισε τη δημιουργία αναγνωρίσιμων σημάτων προαιρετικής επισήμανσης για συγκεκριμένες κατηγορίες σφαγίων με την συνεργασία της ΕΔΟΚ, την περαιτέρω προώθηση των προϊόντων με ένδειξη «Ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών», την προώθηση συνεργασίας εκτροφέων-παχυντών-κρεοπωλών σε συνεργασία με την ΕΔΟΚ για συγκεκριμένες κατηγορίες σφαγίων και τέλος τον περιορισμό με τελικό στόχο την εξάλειψη των εμποδίων διακίνησης ζώων μεταξύ περιοχών/ περιφερειών που οφείλονται σε ασθένειες όπως φυματίωση, βρουκέλλωση, καταρροϊκό πυρετό και οζώδη δερματίτιδα.
Ο κ. Βλαδίμηρος Χριστοδούλου, Τακτικός Ερευνητής- Δ/ντης Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφέρθηκε διεξοδικά στη διαμόρφωση της ελληνικής κτηνοτροφίας σήμερα, εντόπισε τα προβλήματα της και τα ανέλυσε ενώ παράλληλα επεσήμανε τις προϋποθέσεις που θα συμβάλλουν στην ανάταξη της κτηνοτροφικής παραγωγής. Τόνισε όμως ιδιαίτερα πως για να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι θα πρέπει να χαραχθεί Εθνική Στρατηγική και ουσιαστικότερη συνεργασία της Πολιτείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΣΕΚ, ομάδες παραγωγών, Πανεπιστήμια & Ερευνητικοί φορείς, βιομηχανία, έμποροι κ.λ.π.), ώστε οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας να γίνουν ευοίωνες.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Δ. Ντότας, εκ μέρους της Ε.Ζ.Ε., ο οποίος ανέφερε ότι από το 1980 η Ε.Ζ.Ε. ασχολείται με την κτηνοτροφία & την ζωϊκή παραγωγή, έχει έντονη επιστημονική δραστηριότητα στο χώρο όλα αυτά τα χρόνια και κάθε φορά ενημερώνει το Υπουργείο για τα αποτελέσματα της δραστηριότητας της. Ο κ. Ντότας εστίασε στην εισήγησή του στο κομμάτι της διατροφής των ζώων που αυξάνει πολύ το κόστος παραγωγής και τόνισε ότι η ορθολογική διατροφή μαζί με τη σωστή υγεία των ζώων μπορεί να βοηθήσει να πετύχουμε πολλά στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην έγκαιρη προμήθεια των ζωοτροφών, στην αποθήκευσή τους και βέβαια στην παραγωγή ζωοτροφών στην χώρα μας. Κλείνοντας την εισήγησή του τόνισε ότι οι παρεμβάσεις στην διατροφή θα μας δώσουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και επίσης, το επιπλέον εισόδημα που αναζητά ο έλληνας κτηνοτρόφος σήμερα.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Ι. Καζόγλου, Προέδρου της Ε.Λ.Ε., ο οποίος αναφέρθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στους βοσκότοπους και στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα σε αυτούς σε επίπεδο χαρτογραφήσεων, καταλογισμών, νομοθετικού καθεστώτος κ.λ.π. Κατέθεσε μία σειρά πρακτικών προτάσεων για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ενδεικτικά αναφέρουμε την πραγματική δήλωση ζώων & βοσκοτόπων, την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, την υιοθέτηση χαρτογράφησης βοσκοτόπων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ξεκαθάρισμα των ρόλων αρμόδιων φορέων, την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη σοβαρή προετοιμασία για τη διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2017 κ.λ.π. Τέλος, αναφέρθηκε στις πολλές προοπτικές που υπάρχουν, παρόλα τα προβλήματα, ζήτησε στήριξη στην πράξη και όχι προστασία όσων δεν παράγουν και κατέληξε ότι η κτηνοτροφία μπορεί να υποστηρίξει και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εφόσον ληφθεί πολιτική απόφαση για ξεκάθαρες και απλές διαδικασίες και κατανοητό θεσμικό πλαίσιο.
Την ημερίδα μπορείτε να την παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη:
//www.youtube.com/watch?v=ShvBSrdlnIo