Ο κ. Eck έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενημερώθηκε για τις νέες υπό ψήφιση τροποποιήσεις που έχουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία και την ευζωία των ζώων και βέβαια η προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελληνική νομοθεσία είναι πολύ φιλική απέναντι στα ζώα, ενδεικτικό της οποίας είναι ότι δεν προβλέπει ευθανασία - εκτός από τις περιπτώσεις ανίατων επώδυνων νοσημάτων- σε αντίθεση με τη νομοθεσία άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. Σημείωσε, ότι και στη Γερμανία η νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική σήμανση, εμβολιασμό, στείρωση και καταγραφή των αδέσποτων ζώων και ότι υπάρχει ανάγκη για ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Εck μετά την ενημέρωση και την συνεργασία ευαισθητοποιημένος απέναντι σε θέματα που αφορούν την ευζωία των ζώων αναφέρθηκε σε θέματα κονικλοτροφίας και την αναγκαιότητα αλλαγής του ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου, αντίστοιχα με αυτό της ορνιθοτροφίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στο παγκόσμιο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά. Τονίστηκε ότι η διασπορά των ανθεκτικών στελεχών θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη δημόσια υγεία γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα σε συνέργεια με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής δεσμεύτηκε να μεταφέρει, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στους αρμοδίους Επιτρόπους το σοβαρό πρόβλημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από τις επανειλημμένες ζωονόσους που περνούν τα ανατολικά μας σύνορα και θα υποστηρίξει την ελληνική πρόταση για ένα ευρωπαϊκό Action Plan πρόληψης και για αποζημιώσεις αντικατάστασης του ζωϊκού κεφαλαίου.