Σε διαρκείς διαβουλεύσεις η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων

Σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των μπλόκων που θα συμμετάσχουν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό είναι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης η εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιθυμεί έναν ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, γι’ αυτό και έχει ήδη ετοιμάσει μια πρόταση τεσσάρων σημείων για το ασφαλιστικό. Το απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικές επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε να μπουν οι τελευταίες πινελιές στο πακέτο των βελτιωμένων προτάσεων που θα κατατεθεί στους αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο βελτιώσεων θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών κλάσεων στον ΟΓΑ, από τις επτά που υπάρχουν σήμερα, με χαμηλότερες εισφορές (10% στο εισόδημα των αγροτών για το 2017-2018, αντί για 14%, συντελεστή 15% για την περίοδο 2019-2020, αντί 17% και συντελεστή 20% το 2021, αντί για το 2019), δυνατότητες αλλαγής ασφαλιστικής κλάσης ανά τριετία, άμεση σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παρεχόμενες συντάξεις, που σημαίνει πως οι μικρότερες εισφορές θα αντικρίζονται με τις μικρότερες συντάξεις και ο ΟΓΑ θα παραμείνει αυτοτελές ταμείο.

Όπως σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του στην Αυγή, η κυβέρνηση έχει κάνει τις απαραίτητες επεξεργασίες για ουσιαστικές βελτιώσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό, από την πλευρά της και καλεί τον αγροτικό κόσμο να εξετάσουν από κοινού ουσιαστικές παρεμβάσεις για την «επόμενη μέρα» στον πρωτογενή τομέα.

Αισιόδοξος για συμφωνία στο θέμα των αγροτών, μετά και τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος. «Από την αρχή μιλούσαμε για ανοιχτό διάλογο. Είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι φαίνεται πως η πλειονότητα των μπλόκων ανταποκρίνεται στην πρόσκληση αυτή. Είμαι και σε αυτό ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τη Δευτέρα, με τις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα φτάσουμε πολύ κοντά σε συμφωνία. Θα έχουμε συμφωνία», επέμεινε.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα δει τόσο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στις 17:00, όσο και την Φώφη Γεννηματά μιάμιση ώρα αργότερα.
 cnngreece.gr