Τυποποίηση και την Πιστοποίηση του Ελαιόλαδου

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Κτήμα Συγγρού ημερίδα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, με θέμα την Τυποποίηση και την Πιστοποίηση του Ελαιόλαδου. Την εκδήλωση παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον πλήθος συμμετεχόντων. 

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε., κυρία Άννα Μαρία Γιάντση, στο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του ελαιόλαδου, με τη διάθεση χύμα ελαιόλαδου χονδρικής στο εξωτερικό αλλά και λιανικής στο εσωτερικό, όπως και με τον μικρό αριθμό των οργανωμένων επιχειρήσεων τυποποίησης σε αντίθεση με τον μεγάλο αριθμό ελαιοτριβείων. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Γ.Ε. κύριος Δημήτριος Πετροπουλάκης, ενώ στον χαιρετισμό που απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας κύριος Νικόλαος Στουπής, τονίστηκε ότι σε ένα εξαιρετικά μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό ελαιόλαδο θα πρέπει να έχει ως βασικό όπλο του και προσόν την υψηλή του ποιότητα, η οποία θα επιτευχθεί με την εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και με τη συνέργεια και τη συνεργασία απέναντι στη διασπορά της παραγωγής. 

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν τα προβλήματα που παρουσιάζει ο κλάδος του ελαιόλαδου, αλλά και τις δυνατότητες που εμφανίζονται εάν η εμπορία γίνεται με τρόπο ορθολογιστικό. Ο δρ. Λίνος Αθανάσιος αναφέρθηκε στους παράγοντες ποιότητας ελαιόλαδου, αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις παραμέτρους που οδηγούν σε ένα ποιοτικό προϊόν. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, κύριος Οικονόμου Γεώργιος, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που διέπει το τυποποιημένο ελαιόλαδο και στα οφέλη της τυποποίησης του ελαιόλαδου. Για τις στρατηγικές προώθησης που εφαρμόζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε η κυρία Ράπππου Μαγδαληνή, ως εκπρόσωπος του ΥΠΑΑΤ. Ο κύριος Τσίνας Δημήτριος μίλησε για τα πιστοποιητικά τα οποία είναι απαραίτητα για τη διακίνηση του ελαιόλαδου, ξεκινώντας από την πρωτογενή παραγωγή και καταλήγοντας στην τυποποίηση. Ο κύριος Γραφάκος Παναγιώτης αναφερόμενος στις εξαγωγές ελαιόλαδου τόνισε τις προοπτικές που έχει το ελληνικό ελαιόλαδο στο εξωτερικό. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη στρογγυλή τράπεζα στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι είχαν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια του ΙΓΕ. Οι κύριοι Μπαλάφας και Παπαχρήστου μετέφεραν στο ακροατήριο την μέχρι τώρα εμπειρία τους και συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν. 

Η ημερίδα αποτέλεσε μέρος μίας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 115 χρόνων αγροτικής εκπαίδευσης από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών. Οι εκδηλώσεις αυτές αφορούν ημερίδες σε εξειδικευμένα αγροτικά θέματα που αφορούν τη γεωργία ακριβείας, τα πληροφοριακά συστήματα στον αγροτικό τομέα, τη διαχείριση των αγροτικών μονάδων και την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και  εκδηλώσεις που θα προβάλλουν την ιστορική αξία του Ι.Γ.Ε. και του κτήματος Συγγρού.