Παράσταση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), αλλά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οργανώνει για αύριο (31/03) το μεσημέρι το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), με τον επικεφαλής της, Δημήτρη Καμπούρη, να επισημαίνει:
«Όχι μόνο είμαστε απλήρωτοι, αλλά ζούμε και όλα εκείνα που φοβόμασταν το προηγούμενο διάστημα και τα οποία οδηγούν την αγελαδοτροφία και την κτηνοτροφία στο τέλος τους».
Το προεδρείο της Ένωσης, μετά τη διαμαρτυρία, θα επιδιώξει συναντήσεις με τον επικεφαλής του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη.
Κατά τον κ. Καμπούρη, οι βασικοί λόγοι διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων της ΠΕΚ αφορούν «όχι μόνο τα ζητήματα των ασφαλιστικού και φορολογικού, αλλά και τα θέματα της κτηνοτροφίας και κυρίως το θέμα των πληρωμών που παραμένουν σε εκκρεμότητα».
«Βασική ενίσχυση, εξισωτικές, συνδεδεμένη, πετρέλαιο, βιολογικά προγράμματα παραμένουν ακόμη απλήρωτα με τους εξαθλειωμένους κτηνοτρόφους να προσπαθούν να επιβιώσουν» δηλώνει και προσθέτει:
«Απαιτούμε την άμεση πληρωμή τους, όπως επίσης και την επίλυση θεσμικών αιτημάτων τους που χρονίζουν άλυτα και δεν έχουν οικονομικό κόστος. Απαιτούμε επίσης τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των αγελαδοτρόφων και του αγελαδινού γάλατος από τις αθρόες εισαγωγές».
Σε ερώτηση σχετικά με την παράταση στο φρέσκο γάλα, ο κ. Καμπούρης απαντά: «Με την παράταση του φρέσκου γάλακτος από τέσσερις σε επτά ημέρες και εάν γίνει και αυτό που συζητούν να πάει στις 11 ημέρες, τότε μιλάμε για ολική καταστροφή της αγελαδοτροφίας και του κλάδου της κτηνοτροφίας που αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία».
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος καταγράφονται σήμερα μειωμένες σε ποσοστό ως και άνω του 20% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και ότι «η παύση δραστηριότητας με το γάλα από επιχειρηματίες της χώρας, ως ασύμφορη, δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε όλους του κλάδου τής κτηνοτροφίας γενικότερα».
Ο κ. Καμπούρης δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι εκ νέου οι κτηνοτρόφοι της ΠΕΚ «καταδικάζουν την κτηνοτροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση» και προειδοποιεί πως ο κλάδος είναι σε «συνεχή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα».
Oι βασικοί λόγοι διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων
UPDATE: 30/03/2016 13:01
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Αγροτικό μοντέλο Θεσσαλίας: Ξεκινά η διαβούλευση
9 Ιανουαρίου 2025, 15:19
Χωρίς ΠΓΕ το κρητικό ελαιόλαδο: Ο Χνάρης καταγγέλλει ολιγωρία 3,5 ετών
9 Ιανουαρίου 2025, 14:57