ΣΕΚ:Πλήρης προστασία της Φέτας ΠΟΠ στη Συµφωνία Ε.Ε-Καναδά

O ΣΕΚ έστειλε επιστολή προς τους :1. Πρωθυπουργό της Ελλάδας,Αλέξη Τσίπρα 2. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων κ. Ευάγγελο Αποστόλου 3. Υπουργό Οικονοµίας Ανάπτυξης & Τουρισµού κ. Γιώργο Σταθάκη 4. Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοντζιά  σχετικά με την πλήρη προστασία της φέτας ΠΟΠ στη στη Συµφωνία Ε.Ε-Καναδά (CETA).Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Θέµα: Πλήρης προστασία της Φέτας ΠΟΠ στη Συµφωνία Ε.Ε-Καναδά (CETA)

Αξιότιµε κύριε Πρωθυπουργέ,

κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια των πολλαπλών παρεµβάσεων και ενεργειών που έγιναν από το ΣΕΚ για την προστασία της Φέτας και ενόψει της κρίσιµης και καθοριστικής συνεδρίασης του Συµβουλίου των Υπουργών Εµπορίου της Ε.Ε. την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, όπου θα εξεταστεί το σχέδιο συµφωνίας Ε.Ε-Καναδά αλλά και της συνεδρίασης του Συµβούλιου Υπουργών Γεωργίας στις 17 Μαΐου 2016, ζητάµε από την κυβέρνηση έστω και τώρα να εντείνει τον αγώνα, αναιρώντας λάθη και παραλείψεις που έγιναν στο παρελθόν, για να επιτύχουµε την πλήρη προστασία της Φέτας ΠΟΠ στη Συµφωνία, όπως είχε υποσχεθεί η Επιτροπή κατά την έναρξη των διαπραγµατεύσεων της CETA αλλά µετά παραβίασε τη συµφωνία.

Όπως και εσείς γνωρίζετε, η Φέτα αποτελεί στρατηγικό προϊόν για τη χώρα µας, ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήµατα του αγροτικού µας χώρου, στυλοβάτης της κτηνοτροφίας:

• 93.000 περίπου αιγοπροβατοτρόφοι, έχουν ως κύρια απασχόληση τον κλάδο αυτό και εκτρέφουν πάνω από 12 εκ. αιγοπρόβατα.

• 15.000 περίπου επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τοµέα της µεταποίησης, οι οποίες απασχολούν πάνω από 50.000 εργαζόµενους.

• Αποτελεί σηµαντικό, επώνυµο εξαγωγικό προϊόν για την Ελλάδα µε αξία εξαγωγών που ξεπερνά τα 300 εκ. € και τάση συνεχώς ανερχόµενη.

Η εξέλιξη της συµφωνίας ελεύθερου εµπορίου µεταξύ της Ε.Ε. και του Καναδά είναι άκρως δυσµενής για τα Ελληνικά συµφέροντα και κυρίως για την Ελληνική κτηνοτροφία, αφού ουσιαστικά ανατρέπει το κοινοτικό κεκτηµένο για τη Φέτα,  εκχωρώντας στη χώρα αυτή το δικαίωµα να πουλά τυρί από αγελαδινό γάλα µε την ονοµασία Φέτα.

Επισηµαίνουµε για µια ακόµη φορά ότι η Συµφωνία Ε.Ε-Καναδά (CETA) θα λειτουργήσει και ως προηγούµενο για ανάλογες συµφωνίες που θα ζητήσουν άλλες χώρες µε τα ίδια συµφέροντα και συγκεκριµένα:

• Τρίτες χώρες που έχουν αποδεχτεί ως έχει το σηµερινό κοινοτικό κεκτηµένο ΠΟΠ για τη φέτα - θα θελήσουν να επαναδιαπραγµατευθούν µε την Ε.Ε. το θέµα αυτό, και ιδιαίτερα δεν αποκλείεται να κάνουν επίκληση της ρήτρας (most favored nation clause) που επιτάσσει ο Παγκόσµιος Οργανισµός Εµπορίου που σηµαίνει ουσιαστικά ότι θα πρέπει να αποδίδονται τα ίδια προνόµια σε εµπορικές συµφωνίες προς Τρίτες χώρες.

• Τρίτες χώρες που θα υπογράψουν συµφωνία µε την Ε.Ε, όπως οι ΗΠΑ (TTIP) και η Ν. Αφρική (SADC) που θα απαιτήσουν ανάλογη µεταχείριση επικαλούµενες την περίπτωση του Καναδά.

• Υπονοµεύονται και οι όποιες επιτυχείς παρεµβάσεις µας έχουν γίνει σε τρίτες χώρες για την κατοχύρωση της Φέτας σε αυτές, όπως στην Τουρκία. 

AddThis Website Tools