Την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις» του Υ.Π.ΕΝ., ζητούν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.), ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Εταιρειών-Γραφείων Μελετών (Σ.Ε.Γ.Μ.), ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Μελετητών Γεωτεχνικών (ΠΑ.ΣΥ.ΜΕ.ΓΕ.) και η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων (Π.Κ.Δ.).
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού στις 17/05/2016 οι πρόεδροι των παραπάνω φορέων κ.κ. Σπυρίδων Μάμαλης, Γεώργιος Στασινός, Κωνσταντίνος Καλέργης, Νικόλαος Χλύκας και Αθανάσιος Μπουζινέκης, αντίστοιχα, αναφέρθηκε με έμφαση ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου όχι μόνο δεν θα επισπεύσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών αλλά, αντίθετα, θα επιβραδύνουν την κατάρτιση του δασολογίου.
Η συνέντευξη τύπου ξεκίνησε με την τοποθέτηση των προέδρων των φορέων και ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπ. Μάμαλης τόνισε ότι η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, για το σύνολο της επικράτειας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών συνιστά προαπαιτούμενο για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας και την προστασία του περιβάλλοντος, διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ παράλληλα αποτελεί πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο, θέτοντας ξεκάθαρους κανόνες σε ό, τι αφορά τις χρήσεις γης. Επίσης, ο κ. Μάμαλης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταρτιστεί και θεωρηθεί δασικοί χάρτες που καλύπτουν περίπου το 50% της έκτασης της χώρας. Ωστόσο, προκειμένου να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο, οι χάρτες αυτοί πρέπει να αναρτηθούν και να κυρωθούν. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έχει επισημάνει επανειλημμένως στην Ελληνική Πολιτεία τα προβλήματα του έργου των δασικών χαρτών, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ζητώντας τη διασφάλιση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την υλοποίησή του. Τέλος, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σημείωσε την έλλειψη διαβούλευσης επί του Σχεδίου Νόμου και ζήτησε την απόσυρσή του, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της Πολιτείας και όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Ο κ. Γ. Στασινός (Πρόεδρος Τ.Ε.Ε.) τόνισε ότι το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο είναι ένα από τα πλέον αναπτυξιακά έργα της χώρας που πρέπει να γίνουν και πρόσθεσε ότι για να επενδύσει κάποιος θα πρέπει να ξέρει αν η έκταση στην οποία επενδύει είναι προστατευόμενη περιοχή, δάσος ή αρχαιολογικός χώρος και ποια χρήση μπορεί η έκταση αυτή να έχει. Επιπλέον, υποστήριξε την ανάγκη χρήσης ηλεκτρονικών συστημάτων (ηλεκτρονική έκδοση αδειών, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, κ.λπ.) τα οποία θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα δύο μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, τη διαφθορά και τον χρόνο. Ειδικά για το θέμα της οριοθέτησης των οικισμών προ του 1923, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προβλέψεις του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις που προβλέπουν παραπομπή του θέματος σε επιτροπή που ορίζει ο Υπουργός και μετά απόφαση του ίδιου του Υπουργού, γυρίζει τη χώρα 30-40 χρόνια πίσω, κάνοντας οξείες παρατηρήσεις για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Από την πλευρά του ο κ. Κ. Καλέργης (Πρόεδρος Σ.Ε.Γ.Μ.), τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος κατεύθυνση και πρέπει να επαναπροσεγγιστεί. Δεν έχει αναπτυξιακό πρόσημο και δεν βοηθάει στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Γυρνάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα και γι΄ αυτό και πρέπει να αποσυρθεί. Επίσης επεσήμανε ότι χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, την αναγκαία τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό του ιδιωτικού τομέα, η σύνταξη των δασικών χαρτών δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Στη συνέχεια, ο κ. Ν. Χλύκας (Πρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΜΕ.ΓΕ.) δήλωσε ότι για 22 νομούς έχουν θεωρηθεί οι δασικοί χάρτες, οι οποίοι θα πρέπει να αναρτηθούν άμεσα, έτσι ώστε να ακολουθήσει η υποβολή και εκδίκαση των τυχόν αντιρρήσεων. Επιπλέον, τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου των δασικών χαρτών για το υπόλοιπο της χώρας, παράλληλα με τη διαδικασία της κτηματογράφησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον κ. Χλύκα το νομοσχέδιο συνιστά επαναφορά σε όσα ίσχυαν πριν από αρκετές δεκαετίες και η εφαρμογή των διατάξεών του θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας. Τέλος, επεσήμανε την απουσία ποιοτικών κριτηρίων και προδιαγραφών για την υλοποίηση του έργου, εκτιμώντας ότι θα κατακερματιστεί μέσω μικροαναθέσεων.
Τέλος, ο κ. Αθ. Μπουζινέκης (Πρόεδρος Π.Κ.Σ.) τόνισε πως για την ολοκλήρωση ενός δασικού χάρτη απαιτείται εξειδικευμένη εργασία, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι για το νομό Αχαΐας, υπήρχαν 10.164 ψηφιακά αρχεία! Ωστόσο, με χρηματοδότηση της ΕΚΧΑ και ιδιώτες μελετητές ολοκληρώθηκαν σε τρία χρόνια δασικοί χάρτες για 22 νομούς της χώρας. Τώρα, με το νομοσχέδιο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο νομοθέτης ζητά από τον διευθυντή δασών να εκτιμήσει αν μπορεί σε επίπεδο νομού να προχωρήσει ή όχι στη ολοκλήρωση της σύνταξης δασικών χαρτών. Εξηγώντας αναλυτικά τις τεχνικές δυσκολίες, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή όσων προβλέπει το σχέδιο νόμου.