Το ΙΓΕ τίμησε την Ιφιγένεια Ανδρέα Συγγρού

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τίμησε σήμερα Τρίτη 31 Μαΐου, την ευεργέτιδά του, Ιφιγένεια Ανδρέα Συγγρού, πραγματοποιώντας επιμνημόσυνη δέηση στο Κτήμα Συγγρού.
Με βάση τα οριζόμενα στη διαθήκη της Ιφιγένειας Συγγρού, το ομώνυμο κτήμα κληροδοτήθηκε προκειμένου να ιδρυθεί σχολή κηπουρικής, πτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, σηροτροφίας και κτηνοτροφίας με αποστολή την εκπαίδευση «καλών γεωργών και κηπουρών» και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1901 υλοποιώντας τους πολύπλευρους σκοπούς της ίδρυσής του.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του ΙΓΕ κυρία Άννα Μαρία Γιάντση η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία του ιδρύματος, ενώ παρουσίασε τις δράσεις του Ινστιτούτου τους τελευταίους μήνες με σκοπό τη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά και τις ημερίδες και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των 115 χρόνων αγροτικής εκπαίδευσης. Η κυρία Γιάντση, παρουσίασε τους στόχους που έχουν τεθεί για το προσεχές διάστημα, ούτως ώστε το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, όπως ήταν η θέληση της ευεργέτιδάς του.

Στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα εντός του Κτήματος Συγγρού, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισιάς, Αμαρούσιου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κύριος Νίκος Αντώνογλου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κύριος Γεώργιος Πατούλης καθώς και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των ΑΝΕΛ κύριος Αθανάσιος Μπέλτσος. Εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων έδωσαν το παρόν όπως ο σύλλογος αποφοίτων Αναβρύτων, ο σύλλογος αποφοίτων εθνικού εκπαιδευτηρίου Αναβρύτων, ο σύλλογος γονέων Αναβρύτων, οι φίλοι του Δάσους Συγγρού κά. Στους εκλεκτούς επισήμους τιμές απένειμε το Μουσικό τμήμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Την ιστορία και τον βίο της Ιφιγένειας Ανδρέα Συγγρού, παρουσίασε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΓΕ, η κυρία Παπαδογεώργη Παναγιώτα, γεωπόνος, εκπαιδευτικός. Χαρακτηρίστηκε ως πνεύμα σπινθηροβόλο, ενώ η κοινωνική δραστηριότητά της την ανέδειξε σε μία από τις πρωτοπόρες γυναικείες φυσιογνωμίες της αθηναϊκής κοινωνίας στον τομέα της πρόνοιας. Διετέλεσε πρόεδρος επί σειρά ετών του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», του διοικητικού συμβουλίου του Αμαλιείου Ορφανοτροφείου και του Συλλόγου Εκπαιδεύσεως Νεανίδων). Η Ιφιγένεια Συγγρού καλλιέργησε συστηματικότερα τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες του συζύγου της. Μετά τον θάνατο του συζύγου της έζησε περισσότερο από 20 χρόνια στη μεγαλοπρεπή έπαυλη του Κτήματος Συγγρού και βασική της φροντίδα κατέστη πλέον η προσπάθεια για την ολοκλήρωση των κοινών κοινωνικών οραμάτων τους, όπως αυτά είχαν διατυπωθεί στη διαθήκη του. Όμως η δωρεά των Αναβρύτων (δηλαδή του Κτήματος Συγγρού) στην Ελληνική Γεωργική Εταιρεία συνιστά την κορωνίδα της συνολικής προσφοράς της.