Συνέντευξη τύπου EU Chambers Union για την παράδοση της Προεδρίας της Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Επιμελητηρίων

Η Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Επιμελητηρίων (EU Chambers Union) διοργάνωνουν συνέντευξη τύπου για την παράδοση της Προεδρίας της Ένωσης από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο

Την Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016, στα κεντρικά γραφεία του ΕΒΕΑ, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης της Προεδρίας της Ένωσης Ελληνοευρωπαϊκών Επιμελητηρίων από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στο Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με το καταστατικό, την Προεδρία της Ένωσης αναλαμβάνει ανά έξι μήνες ένα από τα έξι διμερή Επιμελητήρια, που την απαρτίζουν.

Στην  εκδήλωση συμμετείχαν , ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, ο Σπύρος Δανέλης Βουλευτής του Ποταμιού, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Διοικητικών Συμβουλίων του Ελληνοβρετανικού, Ελληνογαλλικού, Ελληνογερμανικού, Ελληνοϊταλικού, Ελληνοϊσπανικού και του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου.

Στο Β' εξάμηνο του 2016, την Προεδρία αναλαμβάνει το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα εν μέσω σημαντικών εξελίξεων, όπως το Brexit, αλλά και η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των ιταλικών τραπεζών, που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σε μία τέτοια συγκυρία, τονίστηκε η ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των συνεργαζόμενων χωρών, αλλά και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς  και για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αναλαμβάνοντας την Προεδρία, ο Πρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, κ. Ιωάννης Τσαμίχας, αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους επιχειρηματικούς δεσμούς Ελλάδας-Ιταλίας, καθώς η Ιταλία είναι για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ο κυριότερος εξαγωγικός προορισμός των ελληνικών προϊόντων, μεταξύ 100 εξαγωγικών προορισμών, με απορρόφηση ελληνικών προϊόντων ύψους 3 δισ. 123 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Τσαμίχα, «στην Ιταλία κατευθύνεται το 9,46% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 2 δισ. 473 εκατ. ευρώ έναντι 2 δισ. 871 εκατ. ευρώ το 2010. Η αξία δε των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδας – Ιταλίας ανήλθε σε 7 δισ. 721 εκατ. ευρώ έναντι 6 δισ. 411 εκατ. ευρώ το 2015. Η χώρα μας αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό των Iταλών και κατέχει τη δεύτερη θέση μετά την Ισπανία, στις προτιμήσεις των Ιταλών που επιλέγουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Από το 2005 και μέχρι το 2011 επισκέπτονται την Ελλάδα σε ετήσια βάση, κατά μέσο όρο, 1 εκατ. 640 χιλ. Ιταλοί τουρίστες. Παράλληλα η Ελλάδα διατηρεί διαχρονικά αναλλοίωτη τη θέση της ως βασικός εμπορικός εταίρος της Ιταλίας με απορρόφηση προϊόντων και υπηρεσιών «Made in Italy» ύψους 4 δισ. 597 εκατ. ευρώ».

Ζητούμενο, σύμφωνα με όλους τους ομιλητές είναι η μεταστροφή του αρνητικού «ψυχολογικού κλίματος» με την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον προσδοκιών για έξοδο από την κρίση και θα δώσουν κίνητρα για συμμετοχή ξένων επενδυτών σε υγιείς και παραγωγικές επενδύσεις.

Στην Ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, αναφέρθηκε στην αυξημένη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών τόσο με τα Επιμελητήρια όσο και με τα διμερή Επιμελητήρια. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε η νέα προσπάθεια συνεργασίας με σκοπό την ανάπτυξη της βιομηχανικής υπεργολαβίας, ανάμεσα στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέλη των διμερών επιμελητηρίων και μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, με τις οποίες θα μπορούσαν να συνεργασθούν οι πρώτες. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διαδικτυακή πλατφόρμα ProGreece www.pro-greece.com του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου που προωθεί την συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών και επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν αντίστοιχες πλατφόρμες από τα υπόλοιπα διμερή Επιμελητήρια.  Τέλος ανακοινώθηκε και η νέα προσπάθεια του ΥΠΕΞ, η οποία και θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.agora.mfa.gr,  που στόχο έχει την χάραξη εξαγωγικής στρατηγικής των ελληνικών επιχειρήσεων, βασισμένη σε ένα σύνολο προϊόντων που απαρτίζουν τις ανάγκες εισαγωγών κρατών ενδιαφέροντος της Ελλάδας. 

Παραδίδοντας την Προεδρία, ο κ. Αθανάσιος Συριανός, Α' Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου έκανε μία σύντομη αναδρομή στις δράσεις της Ένωσης κατά την  Προεδρία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου που είχε την προεδρία το α' εξάμηνο 2016 και στήριξε με 90 χρόνια εμπειρίας στις Εμπορικές σχέσεις το έργο της Ένωσης.

 Ο Πρέσβης της Ιταλίας κ. Luigi Marras στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της ανεργίας στην Ευρώπη και στην σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγχαίροντας το Ελληνογερμανικό  Επιμελητήριο για την εξαιρετική του Προεδρία.

Οι Πρόεδροι

Christophe Lemarie,  Ιωάννης Τσαμίχας,   Μιχάλης Μαΐλλης,   Χάρης Οικονομόπουλος,Clemente Pinedo, Γιάννης Σαρακάκης