Φρένο στα σχέδια της εφορίας η κακή πιστοληπτική ικανότητα των Ελλήνων

Η κακή πιστοληπτική ικανότητα των Ελλήνων και η απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν μαζικά πιστωτικές κάρτες βάζει φρένο στα σχέδια της... εφορίας. Παρά την αύξηση που παρατηρήθηκε στη χρήση του πλαστικού χρήματος μετά την επιβολή των capital controls, ο αριθμός των πολιτών που διατηρούν πιστωτική κάρτα στο πορτοφόλι τους παραμένει κατά 60% μικρότερος συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα.

Στο τέλος του 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πιστωτική κάρτα διέθεταν 2,56 εκατ. πολίτες, όταν στο τέλος του 2009 οι ενεργές κάρτες ήταν 6,145 εκατ. Από 2,56 εκατ. κατόχους πιστωτικών καρτών πολύ λίγοι διατηρούν επαρκές πιστωτικό υπόλοιπο στην κάρτα τους είτε για να πληρώσουν τους φόρους τους σε έως και 12 άτοκες δόσεις είτε για να προχωρήσουν σε αγορές καταναλωτικών ειδών, τροφοδοτώντας το Taxis ηλεκτρονικά με τα στοιχεία της συναλλαγής.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη σύνδεση του αφορολόγητου της κλίμακας με τη χρήση του πλαστικού χρήματος (χρεωστικών και πιστωτικών καρτών) αναβλήθηκε για πολλοστή φορά. Με δεδομένο ότι η Βουλή θα παραμείνει κλειστή έως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το μέτρο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016. Πέραν της ψήφισης του νόμου, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να είναι σε θέση να ταυτίσει τις κάρτες με τους ΑΦΜ των φορολογουμένων.

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, καθώς σε κάθε φορολογούμενο αντιστοιχούν περισσότερες από μία κάρτες. Δεν αποκλείεται οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να κληθούν να δηλώσουν σε ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis τον αριθμό της κάρτας (ή των καρτών) που χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές. Αυτή είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, η οποία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι ότι η σύνδεση του αφορολόγητου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές θα αναβληθεί για το νέο έτος.

Oπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδoς, οι κάρτες ανήλθαν στο τέλος του έτους στα 14,2 εκατ. Από αυτές 11,5 εκατ. είναι χρεωστικές και 2,698 εκατ. πιστωτικές. Κατά το β΄ εξάμηνο του 2015 –πρώτο εξάμηνο εφαρμογής των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές– εκδόθηκαν 1,4 εκατ. νέες κάρτες (σ.σ. στο τέλος Ιουνίου οι Eλληνες κατείχαν 12,8 εκατ. κάρτες και μέσα σε ένα εξάμηνο ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε κατά 10,94%). Η αύξηση οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην έκδοση χρεωστικών καρτών, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε από 10,24 εκατ. σε 11,502 εκατ.

Oσον αφορά τον αριθμό των πιστωτικών καρτών, αυξήθηκαν στο β΄ εξάμηνο μόλις κατά 130.000 τεμάχια (σ.σ. οι πιστωτικές αυξήθηκαν από 2,56 εκατ. τον Ιούνιο σε 2,698 εκατ. στο τέλος του 2015, με την ποσοστιαία αύξηση να διαμορφώνεται στο 5,39%).

Συνολικά, οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα έφτασαν το 2015 στα 381 εκατ. έναντι 286,6 εκατ. το 2014, ενώ η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 12% στα 53,2 δισ. ευρώ από 47,5 δισ. ευρώ το 2014.


Έντυπη καθημερινη