Γεωργική έκρηξη στη Ρωσια

Στη Ρωσία άρχισε η γεωργική έκρηξη, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.Σύμφωνα με το περιοδικό είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα κερδίζει περισσότερο από τις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων παρά από τις πωλήσεις όπλων.

Συγκεκριμένα, από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε εμπάργκο στην εισαγωγή τροφίμων από τη Δύση, πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία, στράφηκαν στην αγροτική ζωή εγκαταλείποντας το  προηγούμενο επάγγελμά τους.

"Αυτό ήταν το όνειρό της Μόσχα - η αντιπαράθεση με τη Δύση να την καταστήσει ισχυρότερη από πριν" σημειώνει ο συντάκτης Benjamin Bidder.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει το σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα κατάρρευσης της αγροτικής ζωής μετά την ερήμωση της γεωργικής γης στη Σοβιετική Ενωση. Οι ολιγάρχες και οι επενδυτές προτίμησαν να μείνουν μακριά από τον "αδύναμο" γεωργικό τομέα, και από το 1992 η Ρωσία έχει χάσει περίπου 35 εκατομμύρια εκτάρια καλλιεργήσιμης γης η οποία είναι σχεδόν ίση με το εμβαδόν της Γερμανίας.
 
Ωστόσο, η τάση αυτή σταμάτησε το 2014. Τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο της γεωργίας στη ρωσική οικονομία στο σύνολό της αυξάνεται σταθερά ενώ σε άλλες χώρες καταγράφεται μια αντίθετη τάση.

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως πέρυσι η Ρωσική Ομοσπονδία για πρώτη φορά κέρδισε περισσότερα από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων σε σχέση με την πώληση όπλων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Bidder δεν είναι σαφές εάν προβληματικοί τομείς όπως η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων θα καταστούν πιο ανταγωνιστικοί μακροπρόθεσμα. 

Η πιο σημαντική εξέλιξη της ρωσικής αγροτικής βιομηχανίας είχε ήδη καταγραφεί σε διάφορους τομείς πολύ πριν η παραγωγή προϊόντων εκτός της εσωτερικής κατανάλωσης προωθηθεί και στις παγκόσμιες αγορές. Για παράδειγμα, η παραγωγή των σιτηρών παρουσίασε θετικές τάσεις για πρώτη φορά μετά το 2000, και το 2015 η Ρωσία παρήγαγε περισσότερο σιτάρι από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κινητήριος μοχλός της αγροτικής αναπτυξιακής έκρηξης αποτελούν οι μεγάλοι συνεταιρισμοί οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις.
 
Επιπλέον, η υποτίμηση του ρουβλίου κατέστησε τα ρωσικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά ενώ το φθινόπωρο του 2014 οι ρώσοι αγρότες ουσιαστικά έπαψαν να έχουν ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά. 

Σύμφωνα με το Der Spiegel, ο αριθμός των εισαγόμενων τυριών στη χώρα για το έτος μειώθηκε από 48% έως 2% και του χοιρινού - από 18% σε 9%.
 
Ένα ιδιαίτερα προβληματικός τομέας είναι η παραγωγή γάλακτος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Ρώσοι παραγωγοί γάλακτος θα χρειαστούν οκτώ με δέκα χρόνια για να καταστούν ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η ανάπτυξη του τομέα παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι κυρώσεις, σημειώνει το Spiegel. Επιπλέον, εάν το Κρεμλίνο προχωρήσει σε άρση του εμπάργκο, η εγχώρια παραγωγή θα είναι κάτω από την πίεση του ανταγωνισμού από το εξωτερικό.
 
 
freepen.gr