Τον κώδωνα του κινδύνου για την ορυζοκαλλιέργεια στη χώρα μας κρούει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουϊμτζής, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ υπογράμμισε: «Εάν συνεχίσουμε να πουλάμε στις τιμές των τελευταίων δύο χρόνων, πολλοί παραγωγοί θα στραφούμε σε άλλες καλλιέργειες, πιο ασφαλείς και προσοδοφόρες. Βαμβάκι, τριφύλλι και καλαμπόκι, είναι τα πεδία τα οποία κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. Την τελευταία διετία πουλάμε σε τιμή κάτω του κόστους και μπαίνουμε μέσα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, με δεδομένα και τα νέα μέτρα που εμείς οι αγρότες έχουμε επιβαρυνθεί».
Ειδικότερα, ο κ. Κουϊμτζής μας επισήμανε: «Την τελευταία διετία πουλάμε ένφλοιο το προϊόν ρυζιού στην τιμή 25 - 27 λεπτά το κιλό, όταν η μέση τιμή θα έπρεπε να διαμορφώνεται στα 30 - 35 λεπτά το κιλό, αφού το κόστος παραγωγής κυμαίνεται σε 28 - 29 λεπτά το κιλό». Για την αντιστροφή της δυσμενούς αυτής κατάστασης, ο κ. Κουϊμτζής μας επισήμανε: «Θα πρέπει επιτέλους να μπει φρένο στις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, κυρίως ασιατικές, που είναι αδασμολόγητες και που αφορούν σε προϊόντα μη ιχνηλάσιμα». Πρόσθεσε δε, «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος πουθενά, με αποτέλεσμα ξένο προϊόν να βαπτίζεται ελληνικό και οι Έλληνες καταναλωτές να βάζουν στο τραπέζι τους αμφιβόλου ποιότητας ρύζι».
Η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τον κ. Κουϊμτζή, δίνει το 85% του ρυζιού στη χώρα μας, με την καλλιεργούμενη έκταση, κυρίως στην περιοχή της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης, να υπολογίζεται σε περισσότερα από 200.000 στρέμματα και την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε ισάριθμους τόνους, αφού η απόδοση είναι στα 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις στις Σέρρες, όπου σπέρνονται 35.000 στρέμματα, με την απόδοση να υπολογίζεται στα 630 κιλά ανά στρέμμα, ενώ συνολικά στη χώρα μας υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 300.000 στρέμματα, με την παραγωγή να διαμορφώνεται σε 257.000 τόνους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, τόνισε ότι «όχι μόνο είμαστε αυτάρκεις στην Ελλάδα σε επίπεδο ρυζιού, αλλά εξάγουμε και σε ποσοστό 80%, σε Ρουμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τουρκία και Συρία, ενώ γίνονται σοβαρές προσπάθειες να ανοίξουν οι πόρτες για ΗΠΑ, Ρωσία και Σκανδιναβικές χώρες».