Στην Ελλάδα, από τις 19 Οκτωβρίου 2012 έως τις 9 Μαΐου 2014, έχουν επιβεβαιωθεί 48 κρούσματα λύσσας σε ζώα, με τελευταίο εκείνο σε κόκκινη αλεπού στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Πέλλας.
Η νόσος έχει ιδιαίτερη σημασία για τη δημόσια υγεία. Σημειώνεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου 2016 καταγράφηκε νέο κρούσμα σε αλεπού στη Σόφια της Βουλγαρίας, χώρα στην οποία, όπως και στην Ελλάδα, εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού και το τελευταίο κρούσμα είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2014.
Η εαρινή καμπάνια των από αέρος ρίψεων εμβολίων κατά της Λύσσας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μη αστικές περιοχές των 21 Π.Ε. που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, ολοκληρώθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) στις 15.05.2016. Το δίμηνο πρόγραμμα της ενεργητικής επιτήρησης της νόσου (συλλογή θανατωμένων αλεπούδων), που ακολουθεί έναν μήνα μετά τους εμβολιασμούς και αφορά στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτών, παρατάθηκε με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.&Τ.) έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.
Στις 28 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη με θέμα «πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Παθητικής και Ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας και τη διαδικασία αποζημίωσης των συλλεγόμενων δειγμάτων στα πλαίσια εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών» που οργανώθηκε από το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του ΥΠ.Α.Α.&Τ., το Τμήμα Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτηνιατρικής Π.Κ.Μ. και το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγρ/κής Οικ/μίας και Κτην/κής (Δ.Α.Ο.Κ.) της Μ.Ε. Θεσ/νίκης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν κτηνίατροι των Δ.Α.Ο.Κ. και αρμόδιοι των Δ/νσεων Δασών των Π.Ε. της Π.Κ.Μ. και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας- Θράκης. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Θ. Παπάς και η αναπλ. Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Περιφ/κής Αγρ/κής Οικ/μίας και Κτην/κής κα Κ. Σαλογιάννου. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν ο προγραμματισμός των επόμενων εμβολιασμών των ζώων της άγριας πανίδας, η τροποποίηση της Υπ/κής Απόφασης για το πρόγραμμα και η οικονομική αποζημίωση για τη συλλογή δειγμάτων.
Αποφασίσθηκε η διεύρυνση των συμμετεχόντων στη συλλογή δειγμάτων, η ενημέρωση αυτών για τις συνθήκες δειγματοληψίας και την οικονομική αποζημίωση που προβλέπεται και η κατάθεση προτάσεων για την ενίσχυση της ενεργητικής επιτήρησης της νόσου προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠ.Π.& ΕΝ.).
Στις 12 Ιουλίου 2016, με πρωτοβουλία του Τμήματος Υγείας Ζώων της Δ/νσης Κτην/κής Π.Κ.Μ., τη συμβολή του Τμήματος Κτην/κής της Δ.Α.Ο.Κ. Μ.Ε.Θ. και άμεση ανταπόκριση εκ μέρους του αρμόδιου Τμήματος του ΥΠ.Α.Α.&Τ., πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μέσω Skype, στο πλαίσιο σύσκεψης στην Αθήνα με θέμα «τον συντονισμό των φορέων και υπηρεσιών για την ενίσχυση του Προγράμματος Παθητικής και Ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ακόμη, εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη νόσο και τηλεφωνικά, σε ανοιχτή ακρόαση, της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.Π.& ΕΝ.. Κατά τη διάρκειά της επικυρώθηκαν οι αποφάσεις της 28.06.2016 και διευκρινίστηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις δράσεις υπηρεσιών και φορέων. Στις 28 Ιουλίου 2016 εκδόθηκε από το ΥΠ.Α.Α.&Τ. αφίσα και δισέλιδο φυλλάδιο - Ενημερωτικό τρίπτυχο, που διαμορφώθηκε από τους διοργανωτές της σύσκεψης της 28.06.2016, σχετικά με τη συλλογή δειγμάτων αλεπούδων για το πρόγραμμα της Λύσσας – Αποζημιώσεις και τον τρόπο συλλογής και συσκευασίας νεκρών ζώων και θανατωμένων αλεπούδων. Τα παραπάνω μπορούν να αναζητηθούν στην κεντρική ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr → «Ενδιαφέρουν τον πολίτη» → Ενημέρωση για τη Λύσσα) ή στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ.(www.minagric.gr. → Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα).
Υπενθυμίζεται ότι για να εξαλειφθεί η λύσσα από την Ελλάδα πρέπει να εμβολιάζονται από κτηνίατρο τα σκυλιά και οι γάτες, για να είναι προστατευμένα από τη λύσσα και να μην υπάρχει περίπτωση να μεταδώσουν τη νόσο σε άνθρωπο και να συλλέγονται:
Α. ΖΩΑ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ KAI ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΝΕΚΡΑ για να ελέγξουμε εάν ο ιός της Λύσσας στα ζώα έχει καταπολεμηθεί. Τα δείγματα συλλέγουν οι κυνηγοί, οι φύλακες θήρας, οι δασικοί υπάλληλοι και τα μέλη Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.
Β. ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΑΝΑΤΩΘΕΙ προκειμένου να ελεγχθεί κατά πόσο τα ζώα αυτά έχουν προ- στατευτεί από την κατανάλωση του εμβολίου-δολώματος έναντι του ιού της Λύσσας.
Τα δείγματα συλλέγουν: α) Εκτός κυνηγετικής περιόδου: τα μέλη των συνεργείων δίωξης που συστήνονται από τις δασικές υπηρεσίες, με συμμετοχή φυλάκων θήρας και κυνηγών και β) Εντός κυνηγετικής περιόδου: οι κυνηγοί και οι φύλακες θήρας με άδεια κυνηγίου, παράλληλα με τα συνεργεία δίωξης.
Οι κυνηγοί και οι θηροφύλακες δικαιούνται αποζημίωση κατά την προσκόμιση των αλεπούδων στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες: «50 ΕΥΡΩ» για κάθε αλεπού που ανευρίσκουν νεκρή (όχι πτώμα σε προχωρημένη σήψη, όχι πυροβολημένο ή δηλητηριασμένο ζώο) και «30 ΕΥΡΩ» για κάθε αλεπού που θανατώνουν σε συνεννόηση με τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες, στις περιοχές εφαρμογής του Προγράμματος Εμβολιασμού της άγριας πανίδας για τη Λύσσα, κατά τη διάρκεια του καθορισμένου χρονικού διαστήματος μετά τους εμβολιασμούς (για το τρέχον έτος έως τις 30.09.2016). Ας συμβάλλουμε όλοι στην απαλλαγή της χώρας μας από τη ΛΥΣΣΑ. Ας δράσουμε άμεσα