Στα τέλη Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της, η Ρωσία ήρε την προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών αιγυπτιακών αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της εδώ ρωσικής πρεσβείας στο αιγυπτιακό πρακτορείο MENA, από την 1η Οκτωβρίου η ροή των αιγυπτιακών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών προς την Ρωσία έχει αποκατασταθεί, με εξαίρεση τις αιγυπτιακές πατάτες.
Της άρσης της ρωσικής απαγόρευσης είχε προηγηθεί επίσκεψη κλιμακίου αξιωματούχων των αιγυπτιακών υπουργείων Γεωργίας και Εμπορίου στο διάστημα 25-26.9 στην Ρωσία. Η αιγυπτιακή πλευρά πρότεινε στις ρωσικές αρχές σειρά μέτρων διασφάλισης της ποιότητας και της υγειονομικής ασφάλειας των εξαγόμενων προς Ρωσία φρούτων και λαχανικών, μεταξύ των οποίων η επιβολή αυστηρών ποινών σε εκείνες τις εξαγωγικές εταιρείες τα προϊόντα των οποίων δεν πληρούν επαρκή υγειονομικά πρότυπα. Επιπλέον, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, συμφωνήθηκαν επισκέψεις ρωσικών αντιπροσωπειών στο Κάιρο τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμόρφωση της αιγυπτιακής πλευράς με τα συμφωνηθέντα και η συμβατότητα των αιγυπτιακών νωπών προϊόντων με τα ρωσικά υγειονομικά πρότυπα.
Θυμίζουμε ότι η ρωσική απαγόρευση συνδέθηκε με την απόφαση -στα τέλη Αυγούστου- του αιγυπτιακού Υπουργείου Γεωργίας να απαγορεύσει την εισαγωγή σιτηρών που δεν είναι πλήρως απαλλαγμένα από το παράσιτο «ερυσίβη» (ergot), με αποτέλεσμα να πληγούν σοβαρά οι ρωσικές εξαγωγές, δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελεί εκ των κορυφαίων προμηθευτών της αιγυπτιακής αγοράς με σιτάρι. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ωστόσο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση, πιεζόμενη προφανώς από τις εξελίξεις, ήρε την ανωτέρω απόφασή της και επανέφερε το αποδεκτό επίπεδο περιεκτικότητας των εισαγόμενων σιτηρών στο ανωτέρω παράσιτο στο –διεθνώς ισχύον- 0,05%, γεγονός που συνακόλουθα οδήγησε στην άρση της ρωσικής απαγόρευσης.
Η άρση της ρωσικής προσωρινής απαγόρευσης στις αιγυπτιακές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έγινε δεκτή με κάποια ανακούφιση από αιγυπτιακής πλευράς, δεδομένου ότι η συνέχισή της θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στην πενόμενη συναλλάγματος οικονομία της Αιγύπτου, δεδομένου ότι η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της χώρας προς τη Ρωσία ανέρχεται κατά μέσο όρο σε $ 350 εκατ. ετησίως, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι εξαγωγές εσπεριδοειδών.