ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:Αναζητείται τρόπος ελάφρυνσης των επιπτώσεων του Ρωσικού εμπάργκο
«Η ΕΕ θα πρέπει να συνυπολογίσει στην λήψη των μελλοντικών της πρωτοβουλιών και αποφάσεων την τρέχουσα συγκυρία και την ανάγκη συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία στα διεθνή θέματα. Σε εθνικό επίπεδο, από πλευράς μας, και κατανοώντας το βάρος της ζημίας που έχει υποστεί ο αγροτικός τομέας της οικονομίας μας, βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τη ρωσική πλευρά αναζητώντας τρόπους ελάφρυνσης των επιπτώσεων από το εμπάργκο στις εξαγωγές των προϊόντων μας. Ήδη, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου Πούτιν τον περασμένο Μάιο υπογράψαμε Οδικό Χάρτη Συνεργασίας στον Αγροτικό Τομέα». Τα παραπάνω σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρακόπουλος είχε ζητήσει από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω της μεγάλης ζημίας που έχει υποστεί η ελληνική αγροτική παραγωγή με τη διακοπή των εξαγωγών προς τη Ρωσία, να τεθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη για εντατικοποίηση του διαλόγου για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και της ειρηνικής συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας και επίσης να δράσουν κατά συγκεκριμένο τρόπο στην χαλάρωση του εμπάργκο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς αυτή.
Στην απάντησή του ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ακόμη μεταξύ άλλων, ότι «όπως είναι ήδη γνωστό από τις αποφάσεις των Συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την εφαρμογή και πλήρη υλοποίηση των Συμφωνιών Μίνσκ του Φεβρουαρίου 2015 που προβλέπουν σειρά πρακτικών μέτρων, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ομαλότητας στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Ειδικότερα, οι τομεακές κυρώσεις επιβλήθηκαν αρχικά το Ιούλιο του 2014, ενώ τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2015 συνέδεσε, εφεξής, την ανανέωση των τομεακών κυρώσεων με την πρόοδο εφαρμογής των Συμφωνιών Μινσκ που είχαν υπογραφεί ένα μήνα νωρίτερα. Στη βάση αυτή το Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου προχώρησε στην επέκταση τους για ένα ακόμη εξάμηνο, δηλαδή ως την 31/01/2017, ωστόσο είναι γεγονός ότι πλησιάζει η στιγμή όπου τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να σκεφθούν, πέραν μιας μηχανιστικής λογικής που θα οδηγεί σε μια αυτόματη και με συνοπτικές διαδικασίες (roll over) παράταση των κυρώσεων, δίχως να γίνεται κάποια ουσιαστική συζήτηση επ' αυτού.
Πιστεύουμε συνεπώς, και δεν είμαστε μόνοι σε αυτή τη λογική, καθώς και άλλα κράτη εκφράζουν παρόμοιες απόψεις, ότι πριν από κάθε απόφαση πρέπει ως ΕΕ, να αξιολογήσουμε σοβαρά το μέγεθος των επιπτώσεων των κυρώσεων στην οικονομία μας τόσο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ως γνωστόν και των ρωσικών αντιμέτρων».