Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτωριούχων (ΕΝΑ) γιορτάζει 25 χρόνια από την ίδρυση του

Ο εορτασμός στην Ελλάδα θα γίνει από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΦΥ) στη Νάουσσα

Τι συμβολίζει ένα δένδρο;

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτωριούχων θα φυτέψει 25 δένδρα για τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυσή του. Τα δένδρα, ως ζώντες οργανισμοί, μας δίνουν το νόημα της ζωής της ίδιας. Αυτά τα 25 δένδρα, συμβολίζουν εκτός των άλλων , τα εκατομμύρια (!!!) δένδρα που παράχθηκαν τα φυτώρια της Ευρώπης τα τελευταία 25 χρόνια.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτωριούχων ιδρύθηκε το 1991. Σήμερα, έχει μέλη από 19 χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Φινλανδία, Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σερβία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Με αυτόν τον τρόπο , εκπροσωπεί περίπου 17.000 φυτωριακές παραγωγικές επιχειρήσεις , που καλύπτουν έκταση περίπου 100.000 εκταρίων και απασχολούν περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους, εκπροσωπώντας, μέσα στην Ε.Ε περίπου το 80% του φυτωριακού τζίρου.

Προκειμένου να εορτάσει την 25η επέτειο από την ίδρυση του Συνδέσμου, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να γίνει η φύτευση 25 δένδρων, ένα σε κάθε χώρα μέλος, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016.

Το κάθε δένδρο έχει τη δική του ιστορία και όταν καταλήξει να εγκατασταθεί σε έναν κήπο, σε ένα σπίτι, σε μια καλλιεργούμενη έκταση ή φυτεία, σε μία δενδροστοιχία δρόμου ή σε ένα πάρκο, «κουβαλάει» μαζί του την ικανότητα, τη γνώση και την τεχνική πολλών επαγγελματιών του κλάδου: από τους «κυνηγούς» φυτών ή αυτούς που επιλέγουν που πρώτοι παρατηρούν τις δυνατότητες των χρήσεων τους έως τους παραγωγούς που πολλαπλασιάζουν και αναπτύσσουν τα φυτά, μέχρι να είναι έτοιμα να παραδοθούν σε άριστη κατάσταση προς χρήση.

Τα μέλη του ΕΝΑ χορηγούν τα δένδρα στην πόλη ή τη χώρα τους και θα φυτευτούν σε όλη την Ευρώπη, εις μνήμην όλων εκείνων που από τη Νεολιθική περίοδο καλλιεργούσαν φυτά. Είναι αφιερωμένα σε όλους εκείνους που , από τους αρχαίους πολιτισμούς έως σήμερα, με τη σύγχρονη τεχνολογία και γνώση, προχώρησαν και απέδωσαν τα δένδρα ως «δώρα» στους πολίτες , φροντίζοντας για την μακροβιότητα τους, την υγεία τους και ότι άλλο μπορεί να προσφέρει το πράσινο.

Ο εορτασμός στην Ελλάδα

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΦΥ) είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΕΝΑ. Ο εορτασμός θα γίνει στην «Ηρωική πόλη της Νάουσσας» , που παραδοσιακά είναι γνωστή ως «πόλη των φυτωρίων» (στη Β. Ελλάδα), στην κεντρική πλατεία(Πλατεία Καρατάσου) , μετά από υπόδειξη του Διευθυντή Πρασίνου του Δήμου, γεωπόνου Νικόλαου Μπάμπου. Το δένδρο που έχει επιλεγεί είναι ο αρχαίος «Στύραξ» ή «Δένδρο της Προσευχής» (Liquidambar orientalis-Υγράμβαρης ο Ανατολικός) , ένα φυλλοβόλο δένδρο , γηγενές της Ν.Α Μεσογείου, ιδιαίτερα σε περιοχές της Ρόδου που «βαλτώνουν». Χρησιμοποιείται σε έργα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Πρασίνου σε όλη την

Ελλάδα , ιδιαίτερα σε αλέες και πάρκα. Επιθυμία μας είναι να διαδοθεί περισσότερο όπως και η προσέγγιση του θεματικού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ» (Hellenic Garden). Επικεφαλής της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Νάουσσας και ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Κουτσογιάννης, που ευγενικά προσκαλεί στην εκδήλωση τόσο την ΚΕΔΕ (Πρόεδρος κ. Γεώργιος Πατούλης) όσο και το ΔΕΠΠ (Πρόεδρος κ. Λευτέρης Ιωαννίδης), καθώς και άλλους επίσημους (βουλευτές, δημάρχους κλπ).

Λίγα λόγια για τη Νάουσσα

Στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, είναι κτισμένη η Νάουσα. Για την συνεισφορά της στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία από τον Τουρκικό ζυγό, είναι η μόνη πόλη που φέρει τον τίτλο «Ηρωική» (ΒΔ.17/8./1955 ΦΕΚ 240/Α/3-9-1955).

Διασχίζεται από το ποτάμι Αράπιτσα, που έχει τις πηγές του σε έναν καταπληκτικής ομορφιάς χώρο κοντά στην πόλη, στο άλσος του Αγίου Νικολάου.

Στη Νάουσα βρίσκουμε παλιά αρχοντικά και σύγχρονες κατασκευές. Αιωνόβια πλατάνια στις πλατείες και βρύσες, παλιά λιθόστρωτα δρομάκια, σύγχρονους πεζόδρομους και το μοναδικό Δημοτικό Πάρκο.

Στη Νάουσα ο Ηρόδοτος τοποθετεί τους περίφημους "Κήπους του Μίδα" και κατοικήθηκε απ' τα αρχαιότατα χρόνια.

Τόπος με παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι τα απομεινάρια της Σχολής του Αριστοτέλη, λίγο πιο κάτω από την σημερινή Νάουσα, στη θέση Ισβόρια με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα λαξευμένα σπήλαια, όπου ο Αριστοτέλης, ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασσικής Ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της Πλατωνικής φιλοσοφίας στον Μέγα Αλέξανδρο.

Το μήνυμα του Δημάρχου Ηρωικής Πόλης Νάουσσας

Με αφορμή την ημέρα του Φυτωριούχου και τη συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυση της ΕΝΑ ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας γιορτάζει τη συμβολή των ανθρώπων του χώρου στην αειφορία και την ανάπτυξη. Κάθε φυτό είναι κομμάτι της ζωής μας. Αποτελεί ζωογόνο παράγοντα για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Για τη Νάουσα, η μικρή αλλά δραστήρια κοινότητα φυτωριούχων αποτελεί εγγύηση για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, τη διατήρηση και βελτίωση τοπικών ποικιλιών. Η συμβολική φύτευση ενός δέντρου λυκιδάμβαρης στην πλατεία της Νάουσας θα αποτελέσει εφαλτήριο για την υλοποίηση ενός εκτεταμμένου προγράμματος για την αστική ανάπτυξη με τη δημιουργία νησίδων πρασίνου με ενδημικά φυτά εντός του αστικού ιστού. Αυτό όμως μπορεί να συντελεστεί μόνο με την αγαστή συνεργασία των ανθρώπων που μεγαλώνουν τη φύση στα χέρια τους. Καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο σας.

(Νίκος Κουτσογιάννης-Δήμαρχος Ηρωικής Πόλης Νάουσσας)

Το μήνυμα του ΕΣΕΦΥ

« Έξω απ’ το χώρο της αυλής, ο κήπος του κατείχε, τέσσερα στρέμματα κοντά, κι ο φράχτης γύρω –γύρω περίκλειε τα δροσερά τα δέντρα μέσα που είχε, μηλιές με μήλα, αχλαδιές, ροδιές μ’ ωραίο μύρο συκιές κι ελιές γλυκόκαρπες, με του άνθου τους την γύρη που καλοκαιροχείμωνο πάντοτε αυτές καρπίζαν και δεν τον ρίχναν τον καρπό. Σαν φύσαγε Ζεφύρι τον έναν τον ωρίμαζαν, τον άλλον τον ανθίζαν, μεστώνει αχλάδι, ξανανθεί, μήλο πάνω στο μήλο σύκο στο σύκο πάλι ανθεί, σταφύλι στο σταφύλι κι αμπέλι είχε φυτευτεί, πολύκαρπο με φύλλο».

(ΟΜΗΡΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ¨. Ραψωδία Η, στίχοι 112-119, περιγραφή του κήπου του Αλκίνοου (πρώτη αναφορά για κήπο σε αρχαιοελληνικό κείμενο)

Ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ»! Ένας θεραπευτικός κήπος. Τα δένδρα, σύμβολα πολιτισμού και ιστορίας, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ο φυτωριούχος, θεματοφύλακας αυτής της κληρονομιάς, το σημείο της «γέννησης» της αειφορίας . Αυτής, που θα σταματήσει την κλιματική αλλαγή…

Χαρούμενη Επέτειο στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτωριούχων!

(Νίκος Θυμάκης-Γεωπόνος/Σύμβουλος Πρασίνου

Επίτιμος Πρόεδρος ΕΣΕΦΥ

Λίγα λόγια για τον ΕΣΕΦΥ

Μετά από την επιτυχημένη συμμετοχή στη μεγαλύτερη έκθεση Κηποτεχνίας του κόσμου FLORIADE 2012 (Βένλο, Ολλανδία) , οι σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις στον τομέα της παραγωγικής ανθοκομίας με εξαγωγικό προσανατολισμό, αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν οργανισμό προκειμένου να προβάλλουν τα προϊόντα τους στοχευμένα και να κάνουν οργανωμένα δικτύωση με αντίστοιχους οργανισμούς διεθνώς.

Στις 15 Ιανουαρίου 2013, ο υπό ίδρυση ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (ΕΣΕΦΥ) έκανε την πρώτη συνάντηση ενδιαφέροντος των μελών και συζήτησης καταστατικού, ενώ τον Ιούλιο του 2013 κατατέθηκε η αίτηση στο Πρωτοδικείο για σύσταση σε σώμα. Σε όλη αυτήν την περίοδο, έγιναν πολλές προσπάθειες και κινήσεις προς επιλεγμένες αγορές ενδιαφέροντος του εξωτερικού (όπως Ιράν, Τουρκία, Ουκρανία, Ρωσία, Ολλανδία, Ιταλία, Κατάρ και Κένυα) καθώς και η αποδοχή και συμμετοχή στην 1η «στρογγυλή τράπεζα» του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτωριούχων (European Nursery stock Association) (Κατάνια, 25-27 Ιουνίου 2013) , η οποία έδωσε σημαντική ώθηση στις προσπάθειες του ΕΣΕΦΥ στην επέκταση των εξαγωγών φυτικού υλικού κι έχει ήδη αποτελέσματα.

Οι εταιρείες και οι Συνεταιρισμοί που είναι μέλη του ΕΣΕΦΥ καλύπτουν όλη την γκάμα του φυτικού υλικού.

Επίσης, μεταξύ των μελών, είναι η σημαντικότερη Ελληνική εταιρεία παραγωγής γλαστρών, ειδικές εκδόσεις κήπου & πρασίνου καθώς και μία παγκόσμια πλατφόρμα logistics σχετικής με τα φυτά.

Έμβλημα του Συνδέσμου είναι ένα χαρακτικό που απεικονίζει το είδος Cerastium theophrasti (το αποκαλούμε Herba Olympica) , είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση ενδημικό του Ολύμπου. Το χαρακτικό είναι ευγενική προσφορά των «Φίλων της Βαλκανικής Χλωρίδας». Επικοινωνία: info@esefy.gr

Λίγα λόγια για τον Ε.Ν.Α

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτωριούχων (ΕΝΑ) εκπροσωπεί τις οργανώσεις των παραγωγών - φυτώρια σε όλη την Ευρώπη . Οι φυτωριακές μονάδες, όπου δηλαδή πολλαπλασιάζονται και καλλιεργούνται φυτά για εμπορικούς σκοπούς, αποτελούν μέλη των συνδέσμων κάθε χώρας και οι σύνδεσμοι αυτοί είναι μέλη του ΕΝΑ.

Στην πραγματικότητα, οι σύνδεσμοι των χωρών έχουν δημιουργήσει ένα Ευρωπαϊκό Όργανο, τον ΕΝΑ, για στενότερη οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Η στόχευσή τους είναι να προάγουν το επάγγελμα του φυτωριούχου και να δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε να διακινούνται άριστα φυτά για διάφορους σκοπούς σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος.

Στα σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια της ιστορίας ΕΝΑ, έχει αποδειχθεί ότι η συνεργασία μεταξύ των μελών της είναι πολύ καλύτερη για την επίτευξη στόχων με αμοιβαία επικερδή αποτελέσματα . Ο ΕΝΑ προωθεί τη συνεργασία των μελών με τους εθνικούς οργανισμούς προώθησης και τα ερευνητικά ιδρύματα .

Από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί ο ΕΝΑ, , ένας αυξανόμενος αριθμός των οργανώσεων φυτώρια έχουν ενταχθεί σε αυτόν, με 19 χώρες μέχρι σήμερα να είναι τα μέλη. Ο ΕΝΑ αντιπροσωπεύει πάνω από 17.000 φυτώρια καλλιέργεια φυτών σε περισσότερα από 100.000 εκτάρια , απασχολώντας περισσότερους από 100.000 εργαζομένους και , στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , τα μέλη της ΕΝΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 % του κύκλου εργασιών των σχετικών επιχειρήσεων του φυτωριακού κλάδου.

Επίσης, μεταξύ των μελή, είναι η σημαντικότερη Ελληνική εταιρεία παραγωγής γλαστρών, ειδικές εκδόσεις κήπου & πρασίνου καθώς και μία παγκόσμια πλατφόρμα logistics σχετικής με τα φυτά.

Έμβλημα του Συνδέσμου είναι ένα χαρακτικό που απεικονίζει το είδος Cerastium theophrasti (το αποκαλούμε Herba Olympica) , είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση ενδημικό του Ολύμπου. Το χαρακτικό είναι ευγενική προσφορά των «Φίλων της Βαλκανικής Χλωρίδας». Επικοινωνία: ena@enaplants.org

(*)Το δένδρο είναι ευγενική χορηγία του «Φυτώρια Δημήτρης Θεοδώρου», Γιαννιτσά (//theodorou.com.gr/)