Τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την αειφορική- ορθολογική διαχείριση των δασικών πόρων και τη σχέση της δασοπονίας με την οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου, εξυπηρετεί η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Ζαγοράς – Μουρεσίου για τη σύνταξη διαχειριστικών μελετών στις Δημοτικές Ενότητες Μουρεσίου, Ανηλίου, Πουρίου και Μακρυράχης.
«Η κληροδότηση υγιών και βιοποικιλόμορφων δασών στις μελλοντικές γενιές, η θετική συνεισφορά τους στο περιβάλλον, η προστασία των εδαφών και των υδάτινων πόρων, η προστασία του πληθυσμού και των υποδομών από τους φυσικούς κινδύνους, η δημιουργία εισοδήματος και απασχόλησης, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και η προσφορά αναψυχής και πολιτιστικών αξιών σε όλους τους ανθρώπους, είναι χαρακτηριστικά που είναι συνδεδεμένα με τα δάση, πάνω στα οποία, επί σειρά γενεών η κοινωνία έχτισε και συνεχίζει να χτίζει αξίες για το παρόν και το μέλλον», σχολίασε ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παν. Κουτσάφτης με αφορμή την έναρξη διαχείρισης της υλοτομίας στην περιοχή με βάση τις νέες μελέτες.
Για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος κ. Αποστ. Κοντογιώργος, τόνισε ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν υπήρχαν διαχειριστικές μελέτες σε ισχύ για τέσσερις Δημοτικής Ενότητες.
«Άμεσα κινήσαμε τις διαδικασίες για τη σύνταξη νέων διαχειριστικών μελετών θεωρώντας ότι η δασοπονία συνδέει το δάσος ως φυσικό πόρο με την κοινωνία και προσφέρει τη δυνατότητα κάλυψης των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών των παραδασόβιων πληθυσμών που το αντιμετώπιζαν (και εξακολουθούν να το αντιμετωπίζουν), ως πόρο ζωής, σαν ένα φυσικό αγαθό προορισμένο να συμβάλλει στην ευημερία τους» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως παρά τις δυσχερείς συνθήκες της έλλειψης πόρων και προσωπικού, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου, κατάφεραν να έχουν διαχειριστικές μελέτες χρονικής ισχύος 5 ετών, δηλαδή μέχρι το 2021 και τα δάση να μην παραμείνουν ανυλοτόμητα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κοντογιώργο, η δημοτική Αρχή μεριμνεί ώστε οι διαχειριστικές μελέτες που λήγουν στο τέλος του 2016 (Ξουρίχτι) ή σε επόμενες χρονιές, να επικαιροποιηθούν έγκαιρα με στόχο την προστασία των δασών, τη διατήρηση και σταθερότητά τους και την αυξημένη συμβολή τους στην περιβαλλοντική σταθερότητα και την ποιότητα ζωής.