Μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες για τη διεκπεραίωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ

Τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 17% από 20% του ποσοστού που εισπράττει για τη διεκπεραίωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ αποφάσισε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της GaiaEπιχειρείν.

Με ισχυρή πλειοψηφία που ξεπερνά το 95%, υιοθέτησε την πρόταση της εταιρείας για μείωση του ποσοστού που λαμβάνει ως προμήθεια από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) και αφορά στην παροχή της υπηρεσίας υποβοήθησης της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ των παραγωγών. Η GaiaΕπιχειρείν θα εισπράττει πλέον 17% από τους Συνεταιρισμούς.

Η GaiaΕπιχειρείν, μια πρωτοποριακή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εταιρεία, συμπλήρωσε τρία χρόνια λειτουργίας. Ο ρόλος της ήταν και παραμένει σημαντικός στον αγροτικό τομέα. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της, κ. Χριστόδουλος Αντωνιάδης: «Ενθάρρυνε και προήγαγε την επιχειρηματική και τη συνεταιριστική αριστεία». Συνόψισε δε την προσφορά της GaiaΕπιχειρείν και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών (ΚΕΑ) σε «4» σημεία:

1)Διαφανής τιμολόγηση και ανακούφιση του παραγωγού μέσω της δυνατότητας πληρωμής με πάγια εντολή.

2)Νομιμότητα με πλήρη απόδοση φόρων στο κράτος και ετήσιο δημοσιονομικό όφελος άνω των 50 εκατ.  ευρώ.

3)Συμβολή σε θεσμικές πολιτειακές παρεμβάσεις (όπως αποφάσεις για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και τεχνική λύση για την απόδοση των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους).

4)Απασχόληση πολυάριθμου προσωπικού μόνιμα και εποχιακά.

Τώρα κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα. «Η εταιρία θα παρέμβει καταλυτικά σε όλη την αγρο-διατροφική αλυσίδα προς όφελος του παραγωγού και του συλλογικού του σχήματος» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ι. Κουφουδάκης καταγράφοντας τα «κομμάτια του παζλ» στους τομείς: «εισροές, εκροές, ευφυή γεωργία, επενδύσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλαγή της συνεταιριστικής εικόνας στην κοινωνία και ευρωπαϊκή διάσταση». Στα πλαίσια αυτά, η ΓΣ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, αποφάσισε ακόμα ότι:

1.Προχωρούν, με απόλυτη πλειοψηφία της ΓΣ, στη σύσταση δύο ισχυρών δομών: α)  την παροχή νομικής προστασίας αγροτών και συλλογικών τους σχημάτων, και β) τη στήριξη της συνεταιριστικής αγροτικής επιχειρηματικότητας μέσω της εμπλοκής της στη διαχείριση συγκεκριμένων έργων. Παράλληλα, θα διερευνηθεί ο πλέον κατάλληλος τρόπος παρέμβασης στους τομείς των εισροών και εκροών με κυρίαρχους στόχους τη μείωση του κόστους των εισροών και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εκροών σε όφελος του παραγωγού και του συνεταιρισμού του.

2.Συνεχίζουν, όπως αποφάσισαν κατά πλειοψηφία, να επενδύουν στην ισχυροποίηση της θέσης των ΚΕΑ ως προς την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και στην ουσιαστική υποβοήθηση της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με αξιοποίηση πρακτικών ευφυούς γεωργίας.

3.Το νέο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο υπάρχει αυξημένη συνεταιριστική παρουσία, εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία, για διετή θητεία και αποτελείται από τους: Χ. Αντωνιάδη, πρόεδρο, Χ. Μπαρλιά (πρόεδρος της ΑΕΣ Κορινθίας), αντιπρόεδρο, Ι. Κουφουδάκη Δ/νοντα Σύμβουλο και τα μέλη Ι. Σγουροβασιλάκη, Φ. Χατζηπαπαδόπουλο, Γ. Κορμέντζα, Χ. Τσιχήτα (προέδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης ΑΕ – ΕΑΣΘ), Α. Στρατάκη (πρόεδρος της Ενωσης Σουλτανοπαραγωγών Κρήτης) και Π. Ζωγράφο (πρόεδρος ΕΑΣ Μεσολογγίου –Ναυπακτίας "Η Ενωση").

Στη ΓΣ ανακοινώθηκε ακόμα ότι η GAIAΕπιχειρείν υπέβαλε αίτηση εγγραφής στην ευρωπαϊκή αγροτική και συνεταιριστική οργάνωση CopaCogeca επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι στόχευση της παραμένει η τεχνολογική παρέμβαση στον αγροτικό τομέα και η πλήρης αξιοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020.