Δρομολογήθηκε, μετά την έγκριση της αναγκαιότητας από το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας και κτηνιάτρων εκτροφής για την πραγματοποίηση του προγράμματος του μελιταίου πυρετού των αιγοπροβάτων.
Ο μελιταίος πυρετός των αιγοπροβάτων είναι σοβαρό νόσημα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς, αφενός μεν είναι ζωοανθρωπονόσος και ο άνθρωπος μολύνεται από τα μολυσμένα ζώα (π.χ. κτηνοτρόφοι) και από την κατανάλωση γάλακτος ή μη καλά ωριμασμένου τυριού, και αφετέρου για την κτηνοτροφία, καθώς προκαλεί αποβολές και στειρότητες.
Επίσης, μπορεί να προκληθούν ακόμη σοβαρά προβλήματα, αφού αν έχουν νοσήσει τα ζώα, το γάλα δεν θα παραλαμβάνεται από τις γαλακτοβιομηχανίες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να απαγορευθεί η εξαγωγή τυριών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εκδοθεί ταξιδιωτική Οδηγία περί μη κατανάλωσης τυριών στην Ελλάδα.
Μέχρι τώρα το πρόγραμμα γίνονταν από ιδιώτες κτηνιάτρους με πληρωμή από τον κτηνοτρόφο.
Από τις 26 Μαΐου 2016 το πρόγραμμα γίνεται αποκλειστικά από κτηνιάτρους εκτροφής (ιδιώτες), χωρίς πληρωμή από τον κτηνοτρόφο.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προωθεί την εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να δοθεί διέξοδος στους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να παραδώσουν το γάλα τους στις γαλακτοβιομηχανίες κατά την γαλακτική περίοδο που ξεκίνησε, να σταματήσουν οι κτηνοτρόφοι να επιβαρύνονται με το κόστος των εμβολιασμών, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα και, φυσικά, να προστατευτεί η προστατευτεί η υγεία των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος.