Κεντρικό θέμα της 2ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΔΟΕΠΕΛ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 15 Δεκεμβρίου 2016 ήταν η επικείμενη λύση του προβλήματος της σύγχυσης της ονοματολογίας των εμπορικών τύπων της ποικιλίας “Καλαμάτα” / Kalamata olives με την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” / “Elia Kalamatas”.Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΟΕΠΕΛ:
Η επικείμενη λύση του προβλήματος της σύγχυσης της ονοματολογίας των εμπορικών τύπων της ποικιλίας “Καλαμάτα” / Kalamata olives με την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” / “Elia Kalamatas” ήταν το κεντρικό θέμα της 2ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της ΔΟΕΠΕΛ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 15 Δεκεμβρίου 2016.
Κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της ΔΟΕΠΕΛ για τη χρονιά που πέρασε από τον Πρόεδρο της ΔΟΕΠΕΛ Δρ Γ. Ντούτσια για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και την ομόφωνη έγκριση των ενεργειών της Διοίκησης για την επίλυση τους, έγινε λεπτομερής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το παραπάνω θέμα.
Με αισιοδοξία αντιμετωπίσθηκε από τα μέλη η δρομολόγηση της επίλυσης του μακροχρόνιου – πλέον των 23 ετών - αυτού εμπορικού προβλήματος από το Υπ.ΑΑΤ και ειδικότερα από τον Γεν. Γραμματέα κ. Ν. Αντώνογλου, καθώς φαίνεται ότι, επιτέλους κατανοήθηκε το μέγεθος της απώλειας των εξαγωγών της χώρας λόγω της μακροχρόνιας σύγχυσης εις βάρος των εμπορικών τύπων της από 80ετίας δημοφιλούς επιτραπέζιας ποικιλίας ελιάς “Καλαμάτα”/Kalamata olives στις αγορές του εξωτερικού.
Παρά το γεγονός ότι, η συλλογή δεν έχει ακόμη τελειώσει για τις ποικιλίες “Κονσερβολιά” και “Καλαμάτα”, κατά κοινή ομολογία, η τρέχουσα ελαιοκομική περίοδος 2016/17 χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία:
Αποθέματα αυξημένα πράσινων ελιών της ποικιλίας “Χαλκιδική”
- Ηρτημένη εσοδεία εκτιμώμενη ως υπολειπόμενη των αναγκών της χώρας
- Μεγάλο μέρος της ηρτημένης εσοδείας των ποικιλιών “Κονσερβολιά” και “Καλαμάτα”, όλων των περιφερειών παραγωγής προσβλήθηκε από το Δάκο, ενώ ο ηρτημένος ελαιόκαρπος των περιφερειών της Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία - Άρτα) προσβλήθηκε σε μεγάλο ποσοστό και από το γλοιοσπόριο.
Συμπερασματικά η ελαιοκομική περίοδος 2016/17 χαρακτηρίζεται ως ελλειμματική για την επιτραπέζια ελιά και δεν θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας (κατανάλωση - εξαγωγές).
Την συμβολή των προγραμμάτων προώθησης και ενημέρωσης των καταναλωτών που εγκρίθηκαν από την ΕΕ, τόσο στην αύξηση της διακίνησης και των εξαγωγών των επιτραπέζιων ελιών στις αγορές - στόχους, όσο και στην ανάπτυξη της καλλιέργειας του προϊόντος, με έμφαση στην ποιότητα του ελαιόκαρπου (από το δέντρο), αναφέρθηκε ο Γεν. Γραμματέας της ΔΟΕΠΕΛ κ. Κ. Κοντίνος.
Στο σημαντικό θέμα της εντατικοποίησης των ελέγχων στις μεταποιητικές μονάδες για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ κ. Ν. Γεωργούδης, ενώ επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας Μητρώου Μεταποιητικών Μονάδων Επιτραπέζιων Ελιών.
Ο κ. Κ.Τερτιβανίδης Δ/ντης ΔΑΟΚ Π.Ε. Χαλκιδικής παρουσίασε επίκαιρα θέματα για την επιτραπέζια ελιά με έμφαση στην ασφάλεια και υγιεινή του προϊόντος, στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων και στην σπουδαιότητα του εθνικό Taste Panel για την ποιοτική κατάταξη των επιτραπέζιων ελιών.
Σε μήνυμα του ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ι.Γιώργος προς την Γ.Σ της ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει:
«Ευχαριστούμε τα μέλη της ΓΣ και του ΔΣ της ΔΟΕΠΕΛ για την πρόσκληση που μας απεύθυναν και με μεγάλη μας χαρά συμμετέχουμε στην σημερινή σας ΓΣ. Η επιτραπέζια ελιά για την Χαλκιδική αποτελεί το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν αφού άλλωστε παράγουμε πάνω από το 50% της εθνικής παραγωγής. Είναι όμως και ένα προϊόν με μεγάλη σημασία και για την εθνική οικονομία αφού είναι από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα. Στην Χαλκιδική πέρα από τους παραγωγούς δραστηριοποιούνται και πάνω από 90 μονάδες μεταποίησης και εμπορίας επιτραπέζιων ελιών, δίνοντας στο προϊόν την προστιθέμενη αξία που του ανήκει. Έτσι και εμείς, από τον θεσμικό ρόλο που έχουμε, θα θέλαμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας να συμμετέχουμε ως συνδεδεμένο μέλος της ΔΟΕΠΕΛ, με αίτηση που θα καταθέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Πιστεύουμε ότι οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, όπως η ΔΟΕΠΕΛ, όπου συμμετέχουν οι εμπλεκόμενοι σε όλα τα στάδια του προϊόντος (καλλιέργεια, συλλογή, επεξεργασία, μεταποίηση, τυποποίηση και διάθεση), μπορούν να εκπροσωπούν επάξια τον κλάδο και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για αυτό άλλωστε η ίδρυση τους και η λειτουργία τους ενθαρρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γ.Σ. της ΔΟΕΠΕΛ.”