Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημερώνει ότι μετά την εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών (υπότυπος Η5Ν8) στα Βαλκάνια και διαπίστωσης σχετικού κρούσματος στην περιοχή του Έβρου, κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ληφθούν από τους ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και ορνιθώνων τα παρακάτω μέτρα βιοασφάλειας, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στα εκτρεφόμενα πτηνά:
- Δεν επιτρέπεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοικτούς χώρους σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από υδροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
- Τα πουλερικά να διατηρούνται σε χώρους με στέγη και περίφραξη από σήτα και τα ανοίγματα των ορνιθώνων να καλυφθούν με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά
- Απαιτείται καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από τον ορνιθώνα. Να μην υπάρχουν χύδην σπόροι ή άλλα υλικά που προσελκύουν τα άγρια πτηνά.
Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8 της γρίπης τύπου Α.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε συνέχεια της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών που διαπιστώνεται στην Ευρώπη και μετά την εμφάνιση κρούσματος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ανακοινώνει ότι όλες οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας τίθενται σε εγρήγορση, στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την γρίπη των πτηνών.
Επισημαίνεται πως, μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον συγκεκριμένο τύπο της γρίπης, παρ’ όλο το μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά την διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά και ως εκ τούτου, ο κίνδυνος για τους ανθρώπους είναι μικρός. Αντίθετα, ο ιός εμφανίζει μεγάλη παθογονικότητα στα πουλερικά.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συνιστά στους ιδιοκτήτες πουλερικών την πιστή εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας.
Συγκεκριμένα:
Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (αυλές κ.λπ.) σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές καθώς και σε μη περιφραγμένους χώρους.
Τα πουλερικά αυτά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με τα άρρωστα πτηνά.
Ωστόσο, συστήνεται όλα τα εκτρεφόμενα πτηνά της επικράτειας να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με τα παραπάνω.
Η σύσταση αφορά και τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.
Οι εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή, αναπαραγωγή, μεταφορά, διακίνηση και διάθεση πουλερικών οφείλουν να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία για τα μέτρα βιοασφάλειας και να συνεργάζονται με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτών.