Με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει για ακόμη μια φορά την χωρίς κανένα σχέδιο και καμιά προοπτική πολιτική που συνεχίζει να ακολουθεί στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας η πολιτική ηγεσία της χώρας μας.
Την ώρα που η Ελληνική κοινωνία και οικονομία έχει στρέψει την προσοχή της στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας ως την ελπίδα για την έξοδο από την κρίση, η κυβέρνηση εφαρμόζει σε αυτόν πολιτικές και μέτρα που τον βυθίζουν σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση, χωρίς να προσφέρουν καμιά προοπτική ούτε στην αγροτική παραγωγή, ούτε στους Έλληνες αγρότες.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και πρέπει να εκμεταλλευτεί η χώρα για την έξοδό της από την οικονομική κρίση είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Άποψη μας είναι ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών και η συνολική συμβολή του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση.
Αντ' αυτού, βλέπουμε τις ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά δυστυχώς, να προσθέτουν συνέχεια οικονομικά βάρη στην πρωτογενή παραγωγή (πρόσφατα παραδείγματα η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα και στις εισροές, η μείωση της επιστροφής ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών με βάση τις νέες φορολογικές διατάξεις, η υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους κλπ.), ένας τομέας που έχει ήδη παραλόγως πολλαπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως επίσης έχει και έλλειμμα και πλήρη αδυναμία στην στήριξη, προστασία και προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά.
Είναι πλέον πασιφανή τα πλήρη αδιέξοδα στα οποία οδηγείται ο πρωτογενής τομέας παραγωγής της χώρας μας και, μαζί του, οι Έλληνες αγρότες. Έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, είναι εκ των ων ουκ άνευ η επεξεργασία εθνικού σχεδίου ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και τόνωσης του αγροτικού εισοδήματος. Ενός σχεδίου που θα έχει τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση και κοινωνική στήριξη, με πολιτικές που θα κινούνται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη των αντίστοιχων σημερινών και μέτρα που θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και στην ταυτόχρονη προστασία του αγροτικού εισοδήματος.
Οι αγρότες έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται και να αγωνίζονται. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τις παθογένειες και τα συσσωρευμένα προβλήματα του πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας, ώστε να κρατηθεί ζωντανή μια από τις λιγοστές ελπίδες του τόπου για έξοδο από την κρίση.