Μείωση 4% του φετινού τιμολογίου των τευτλοπαραγωγών


Αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για τη σπορά με τεύτλα περισσότερων από 100.000 στρέμματα ανά την Ελλάδα το 2017, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Παντελής Μάνης.

Παρά τη μέση μείωση 4% του τιμολογίου φέτος, οι καλλιεργητές φαίνεται ότι δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην καλλιέργεια, βάζοντας ταυτόχρονα "πλάτη" για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της βιομηχανίας, όπως υπογράμμισε και ο πρόεδρος τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης.

"Στις συναντήσεις μας τόσο σε Πλατύ Ημαθίας, όσο και σε Λάρισα και Σέρρες, καταγράφηκε αθρόα η παρουσία των τευτλοπαραγωγών και ως φαίνεται ο στόχος των 100.000 στρεμμάτων θα πιαστεί φέτος", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνης, προσθέτοντας ότι "την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση της ΕΒΖ θα μεταβεί στην Ορεστιάδα για αντίστοιχη ενημέρωση των παραγωγών”. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επανέλαβε ότι “εφόσον οι παραγωγοί σπείρουν περισσότερα από 30.000-40.000 στρέμματα στις περιοχές τους, τότε θα λειτουργήσουν και τα εργοστάσια της εταιρείας σε Ορεστιάδα και Σέρρες".

Αισιόδοξος ότι οι τευτλοπαραγωγοί θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΕΒΖ και θα σπείρουν φέτος τα στρέμματα που η διοίκηση της βιομηχανίας έχει θέσει ως στόχο, εμφανίστηκε κι ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, προσθέτοντας “εμείς στην Ημαθία ξεκινήσαμε ήδη”. Μάλιστα, αναφερόμενος στους συναδέλφους του σε Σέρρες και Ορεστιάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά "αν δεν θέλουν ας το δηλώσουν από την αρχή, να ξέρουμε και εμείς πως να κινηθούμε. Δεν γίνεται συνεχιζόμενα να πληρώνουν εμείς τα σπασμένα τα δικά τους".

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επανέλαβε ότι "δεδομένου ότι η διοίκηση της εταιρείας εξακολουθεί να κινείται προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της χαμένης αξιοπιστίας στη μεταξύ μας σχέση τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς οι παραγωγοί να μην ανταποκριθούμε. Άλλωστε, πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι μας ότι συγκριτικά με το τι συμβαίνει με άλλες καλλιέργειες στον πρωτογενή τομέα, εμείς είμαστε προνομιούχοι".