Του Γιάνννη Τσιμπονίδη
Ο πολυτεμαχισμός του ήδη μικρού κλήρου και η ολοένα και μεγαλύτερη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού αποτελούν τα χαρακτηριστικά του πρωτογενή τομέα στην Πιερία. Η μονοκαλλιέργεια του καπνού συνεχίζει να προσφέρει πλεονεκτήματα , ενώ η συνέχιση της καλλιέργειας της ακτινιδιάς (ποικιλίες Χέηγορντ, Τσεχελίδη, Σόμερ και Σορέλι), αλλά και η εκτίναξη της ελαιοκαλλιέργειας (υπερτριπλασιασμός στις φυτεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια) αποτελούν χαρακτηριστικά των δεδομένων στον κλάδο.
Τελευταία μάλιστα δημιουργήθηκε η Ομάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Ελαιοκαλλιέργειας που έδωσε προστιθέμενη αξία στο τελικό παραγόμενο προϊόν.
Η ύπαρξη και διαχείριση των συνολικά 8 Ομάδων Καπνού, των αρκετών Ομάδων Παραγωγών Κερασιών και των αγροτικών συνεταιρισμών αποτελούν ένα εχέγγυο για λογαριασμό των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Πιερίας.
Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές ασχολούνται και με την κτηνοτροφία που βέβαια παραπαίει και στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας χωρίς να κάνει καμία διάκριση εν συγκρίσει με τα όσα συμβαίνουν στην επικράτεια.
Η ανατολικού τύπου Ποικιλία Καπνού Κατερίνης, ή Σ-53, ή Σαμψούς κάποτε έδινε 17.000 τόνους ποσότητας που αποτελούσαν το αλατοπίπερο των καπνού τύπου Αμέρικαν μπλέντ, και που σήμερα τείνουν να καλλιεργηθούν σε αμφιβόλου ποιότητας χώρες όπου το μικροκλίμα δεν ευνοεί την εν λόγω ποικιλία.
Οι αγρότες στην Πιερία αποτελούν στην πλειοψηφία τους μικρομεσαίοι καλλιεργητές παραγωγοί που με το φορολογικά ασφαλιστικά μέτρα που λαμβάνονται από τους κυβερνώντες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε εργάτες γης, με ότι αυτό τραγικό συνεπάγεται για τον τόπο αυτό που κάποτε δημιουργούσε από την γη πλούτο και προσέφερε τα μάλα στο ΑΕΠ της χώρας!