Σημαντικές προτάσεις για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος που έχει δημιουργηθεί, οι οποίες θα δώσουν «ανάσα» στους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το έντομο που είναι κοινώς γνωστό ως «Διαλευρώδης» (Dialeurodes citri), έκανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.
Σε επιστολή του σημειώνει πως «τα τελευταία δύο (2) χρόνια παρατηρείται έντονη προσβολή της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών από το έντομο, στην Π.Ε. Ηλείας. Η προσβολή εκτείνεται - μέχρι σήμερα - στις ευρύτερες αγροτικές περιοχές των Δήμων Πύργου, Πηνειού και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών καταλαμβάνει έκταση της τάξεως των 18.000 στρεμμάτων περίπου».
Όπως τονίζει ο κ. Κατσιφάρας, «η ζημιά που προκαλείται είναι διπλή τόσο για το εμπορεύσιμο προϊόν (ποιοτική υποβάθμιση του καρπού), όσο και για το ίδιο το δένδρο και την επιβίωσή του (μείωση της φωτοσυνθετικής του ικανότητας). Οι συνήθεις γεωργικές πρακτικές φυτοπροστασίας που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά την καταπολέμηση του εντόμου, με συνέπεια την εξάπλωση της προσβολής σε ολοένα και νέες περιοχές».
Με βάση τα παραπάνω και με το γεγονός ότι η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα του πρωτογενούς τομέα της Π.Ε. Ηλείας, συνολικής έκτασης 24.000 στρεμμάτων περίπου, προτείνονται τα εξής:
Η ένταξη του συγκεκριμένου φαινομένου στα ζημιογόνα αίτια του ΕΛΓΑ με την ταυτόχρονη αποζημίωση της παραγωγής των παραπάνω περιοχών, καθώς οι ζημιές που παρατηρήθηκαν κατά τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους αλλά και αυτές που είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθούν είναι ευρύτατης έκτασης και επιβάλλεται λήψη μέτρων αποζημίωσης από την πλευρά της πολιτείας για τις περιπτώσεις εκείνες που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Η χρηματοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου, προγράμματος συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο κ.λ.π.), προκειμένου να διερευνηθεί ο βιολογικός κύκλος του συγκεκριμένου εντόμου ώστε να αποτυπωθούν μέθοδοι καταπολέμησης με φυσικούς εχθρούς και άλλους ενδεικνυόμενους τρόπους.