Τη συγκομιδή σταφυλιών ξεκίνησαν οι οινοπαραγωγοί στην Ιταλία παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με την υπερβολική ζέστη να πλήττει τη χώρα. Φέτος, η σοδιά αναμένεται να είναι μικρότερη ποσοτικά, αλλά καλύτερης ποιότητας.
Η παρατεταμένη ξηρασία που έχει καταστρέψει καλλιέργειες σε όλη τη νότια Ευρώπη και ο ψυχρός χειμώνας, μείωσαν τις προσδοκίες της Γενικής Συνομοσπονδίας Ιταλικής Γεωργίας (Confagricoltura) που βλέπει την παραγωγή σταφυλιών να σημειώνει πτώση κάτω 15-20% στην Ιταλία.
Ωστόσο, αρκετοί οινοπαραγωγοί αναμένουν, ότι οι συγκομιδές για τα κρασιά Prosecco, Primitivo και Pinot Grigio θα είναι εξαιρετικής ποιότητας, εξαιτίας του γεγονότος ότι η θερμότητα και η ξηρασία προστατεύουν τα αμπέλια από ασθένειες και συμβάλλουν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών στα φρούτα.
«Πρόκειται για μία εντελώς παράδοξη κατάσταση», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Confagricoltura, Guido Folonari. «Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί. Παρόλα αυτά, οδηγούμαστε σε μια καλή –αν όχι άριστη- ποιότητα κρασιού».
Σύμφωνα με την οργάνωση νέων αγροτών Coldiretti, η Ιταλία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στον κόσμο και ο ετήσιος κύκλος εργασιών της στον κλάδο ανέρχεται περίπου στα 10 δις. ευρώ.
Επιπλέον, το κρασί αποτελεί το πιο κερδοφόρο εξαγώγιμο προϊόν συγκριτικά με τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα της χώρας, αναφέρει η Coldiretti.
«Η χαμηλότερη παραγωγή ενδεχομένως να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τα σταφύλια, αλλά οι αγοραστές θα πρέπει να περιμένουν τα επόμενα χρόνια μέχρις ότου το κρασί να φτάσει στα καταστήματα, για να καταλάβουν, αν τελικά οι τιμές αυτές θα αυξηθούν», πρόσθεσε ο κ. Folonari.
Τον Απρίλιο, ο παγετός ώθησε τους ιδιοκτήτες αμπελώνων σε ορισμένες περιοχές να τοποθετήσουν αναμμένους πυρσούς ανάμεσα στα αμπέλια. Από την πλευρά τους, οι Γάλλοι καλλιεργητές σταφυλιών, που αντιμετωπίζουν ρεκόρ χαμηλής παραγωγής φέτος, προέβησαν σε παρόμοιες τακτικές.
«Τώρα βρισκόμαστε στην ακριβώς αντίθετη κατάσταση. Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε μόνο ένα ελαφρύ αεράκι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Folonari.
«Στους βόρειους λόφους της Franciacorta, οι κακές καιρικές συνθήκες επηρέασαν την ανάπτυξη των αμπελιών, με αποτέλεσμα να υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής του αφρώδους οίνου της περιοχής κατά 30%», δήλωσε ο οινοπαραγωγός Riccardo Ricci Curbastro.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς, για να προβλεφθεί πόσο καλή ποιότητα θα έχει το κρασί Franciacorta που παράγεται φέτος, επειδή ζυμώνεται στο μπουκάλι και η διαδικασία διαρκεί τουλάχιστον 25 μήνες από τη στιγμή της συγκομιδής.
«Δεν ανησυχούμε, γιατί ο καιρός είναι ευνοϊκός και τα σταφύλια υγιή», είπε ο κ. Curbastro. «Μετά τα Χριστούγεννα θα γνωρίζουμε για την ποιότητά του, καθώς τότε είναι η περίοδος που έχουν ωριμάσει τα κρασιά και μπορούμε να τα δοκιμάσουμε», κατέληξε.