Την ερχόμενη Τετάρτη εισέρχεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά τα χρονικά όρια πληρωμής των παραγωγών, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Στο γάλα δεν μπορεί να έχουμε ανάλωση επτά και δέκα ημερών και την ίδια στιγμή να έχουμε πληρωμές αυτής της παραγωγής σε διάστημα επτά και δέκα μηνών. Αυτό είναι μία πλήρης εκμετάλλευση της ρευστότητας, που πρέπει να έχει ο παραγωγός, ο οποίος τελικά μετατρέπεται σε πιστωτή των εμπόρων, των πολυκαταστημάτων», ανέφερε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αποστόλου, ο οποίος έχει σήμερα προγραμματισμένες συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και γι’ αυτό φέρνουμε τη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Την επόμενη Τετάρτη μπαίνει στην επιτροπή η διαδικασία συζήτησης στη Βουλή. Θα είναι ουσιαστική παρέμβαση ιδιαίτερα για την υπεράσπιση των κτηνοτρόφων και παραγωγών», προσέθεσε, διευκρινίζοντας πως «στο ίδιο νομοθέτημα θα προβλέπεται επιτέλους και η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άρμεξης του προϊόντος».
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη πως «χρειάζονται και άλλου είδους παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σχέση και με την λειτουργία των ίδιων των κτηνοτρόφων, των παραγωγών, οι οποίοι κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούν ότι στη διαδικασία της διακίνησης θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο, να είναι οργανωμένοι».
Σε ό,τι αφορά το κόστος παραγωγής στον τομέα του γάλακτος ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι «ήδη έχουμε μπει στη διαδικασία να κάνουμε παρεμβάσεις που αφορούν το κόστος των ζωοτροφών, το οποίο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ο συγκεκριμένος χώρος». «Έχουμε ήδη στρέψει και τη φυτική παραγωγή, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων προς την κατεύθυνση παραγωγής ζωοτροφών», εξήγησε.