Ολοκληρώθηκε το 24ο Ετήσιο Συνέδριο ΠΕΝΑ

Με μια άκρως ενδιαφέρουσα θεματολογία από την οποία προέκυψαν προβληματισμοί και χρήσιμα συμπεράσματα, με  μηνύματα αισιοδοξίας και ενότητας από τα μέλη της Π.Ε.Ν.Α., αλλά και με μεγάλη προσέλευση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ολοκληρώθηκε το 24ο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) από 7 έως 10 Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Οι εργασίες του συνέδριου ήταν αφιερωμένες στα θέματα της Ελαιοκομίας και Κτηνοτροφίας, δύο τομείς που προσθέτουν ελπίδα στο παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Υπαίθρου. Την τελευταία ημέρα έγιναν διαδραστικά εργαστήρια με θέματα το μέλλον της ΠΕΝΑ, την εκπαίδευση και κατάρτιση των γεωργών, το συνεργατισμό και τις γεωργικές εφαρμογές.

Η οργάνωση του συνέδριου ήταν για μια ακόμη φορά πετυχημένη. Υπήρξαν προσυνεδριακές εκδηλώσεις που σκοπό είχαν την βιωματική επιτόπια προσέγγιση της ελαιοκομίας και κτηνοτροφίας, στην Κρήτη με συμμετοχή νέων γεωργών από την Κρήτη που δεν ήταν μέλη της ΠΕΝΑ. Οι εκδηλώσεις αυτές είχαν μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία και οι νέοι κρητικοί γεωργοί γνώρισαν από κοντά την ΠΕΝΑ και τις δραστηριότητες της.

Το κύριο μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε με χαιρετισμούς επισήμων από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι αναγνώρισαν τη σημασία του αγροτικού τομέα και το δυναμικό ρόλο που παίζουν οι νέοι. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έλαμψε δια της απουσίας του όχι μόνο την πρώτη ημέρα αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικότατα από όλους τους παρευρισκόμενους. Μήπως έτσι στέλνει μήνυμα απαξίωσης η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ;

Το κύριο μέρος του Συνεδρίου ξεκίνησε την Παρασκευή και περιλάμβανε παρουσιάσεις και εξειδικευμένες εισηγήσεις από καταξιωμένους ομιλητές.

Για την προβατοτροφία αναδείχτηκαν τα θέματα της διατροφής και της σημασίας των βοσκοτόπων, η σωστή επιλογή των φυλών των ζώων που θα είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και το σύστημα εκτροφής, η κτηνιατρική μέριμνα και οι καινοτόμες δράσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Στο θέμα της ελαιοκομίας δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διάρθρωση της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί η τιμή του παραγωγού, στα θέματα φυτοπροστασίας, άρδευσης και διαχείρισης των δένδρων ώστε να έχουν μικρές ετήσιες διακυμάνσεις στην παραγωγή.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα νέου αγρότη για το 2017, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπό την αιγίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι τρεις υποψήφιοι ήταν εξαιρετικά  αξιόλογοι, με υψηλό επίπεδο, και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Ο Χάρης Λιούρης, από τα Ιωάννινα, αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα στιβαρής αγροτικής επιχειρηματικότητας που βασίζεται στην έξυπνη εξειδίκευση στο τομέα της πτηνοτροφίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις αξίες του συνεταιριστικού επιχειρείν με την συμμετοχή του στον πετυχημένο Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος».

Ο Γιαννης Αλεξόπουλος από την Ηλεία «Illis Farm» αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα start up επιχείρησης, και αντιπροσωπεύει επάξια την φρέσκια γενιά αγροτών.

Τέλος ο νικητής Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης από τα Χανιά έχει εφαρμόσει μια σειρά από καινοτομίες στην βιολογική καλλιέργεια ελιάς και σχεδιάζει και κατασκευάζει δικά του μηχανήματα.

Το συνέδριο ανέδειξε για μια ακόμα φορά τη δίψα των νέων για γνώση και ενημέρωση, την ανάγκη συνεύρεσης και συζήτησης των κοινών προβλημάτων ώστε να αναζητηθούν οι λύσεις, και τη σημασία της καλής παρέας σε μια τέτοια οργάνωση.

Τέλος κατά την τελευταία ημέρα εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα από τα διαδραστικά εργαστήρια που οργανώθηκαν. Τα συμπεράσματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενης δημοσίευσης.