Υποχρεωτική η εφαρμογή των κανόνων του συστήματος HACCP

Της Λούσπα Καλλιόπης*

Τις τελευταιές μέρες πραγματοποιούνται πολλοί έλεγχοι απο τις υγιειονομικές υπηρεσίες, οι εταιρίες υγιειονομικού ενδιαφέροντος ειδικά όσες ασχολούνται με προιόντα ζύμης θα πρέπει να τηρούν τους κανονες HACCP ,ή να είναι πιστοποιημένοι με ISO 22000, καθώς τα πρόστιμα μπορούν να φτάσουν μέχρι 20.000 ευρώ.

Κατά την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή ( ΕΚ852/2004 & 178/2002) , ΦΕΚ 2718/Β/2012 είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των κανόνων του συστήματος HACCP ( ISO22000) από όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών για τις οποιές απαιτείται γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και Υγειονομικού Ελέγχου όλης της χώρας , ειδικά περιλαμβάνει στα όλες τις επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου , τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, τους παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν λιανικώς , τις παραγωγικές μονάδες, τις επιχειρήσεις αποθήκευσης, τους διανομείς και τους μεταφορείς.


*Επιδοτούμενες Αγροπεριβαλλοντικές Μελέτες

ISO-AGRO-ΕΣΠΑ-Αγροτικές Μελέτες-KTEO ψεκαστικών