Την πρώτη εκτίμηση παραγωγής οίνου εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ, βάσει υποχρέωσης που προκύπτει από το άρθρο 19 του ΚΑΝ(ΕΚ) 436/2009.
Σύμφωνα με την α΄ εκτίμηση, σε σύγκριση με την περίοδο 2016-2017, η παραγωγή οίνου εμφανίζεται μειωμένη κατά 4,67% την περίοδο 2017-2018, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν σε μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας (πχ. Κρήτη, Εύβοια, κλπ.).
Μειωμένες είναι όλες οι κατηγορίες οίνων κυρίως όμως οι ΠΟΠ (-13,82%), οι ΠΓΕ (-8,52%) και οι Ποικιλιακοί (-23,85%), ενώ οι οίνοι χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη παρουσιάζουν μείωση μόνο 0,97%.
Η φετινή οινοπαραγωγή παρουσιάζεται επίσης μειωμένη κατά 14,22% σε σύγκριση με τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας 5ετίας.
Η εκτίμηση που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ καθώς και η διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής οινοπαραγωγής είναι οι ακόλουθες: