Το ΕΚ ζητά να ελεγχθούν τα παρασιτοκτόνα για χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές: «Η προστασία των πολιτών είναι πιο σημαντική από τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα»
Στις 4 Οκτωβρίου το ΕΚ απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρότεινε να εξαιρεθούν από τον κατάλογο των ενδοκρινικών διαταρακτών ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθονται στο ενδοκρινικό σύστημα ενός οργανισμού, π.χ. στους οργανισμούς των παρασίτων.
«Τα κριτήρια που επικαλέστηκε η Κομισιόν δεν μπορούν να θεωρηθούν επιστημονικά», είπε ο Jytte Guteland (Σοσιαλιστές, Σουηδία), που είναι ένας από τους εισηγητές της έκθεσης του ΕΚ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2015 ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραβίασε το δίκαιο της ΕΕπαραλείποντας να δημοσιεύσει ως τα τέλη του 2013 τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών, ως όφειλε. Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις για τον περιορισμό αυτών των ουσιών.
«Γνωρίζουμε ότι τα συγκεκριμένα κριτήρια είχαν προταθεί πριν από πολλά χρόνια και ότι αποσύρθηκαν μετά από πιέσεις που δέχτηκε η Επιτροπή από τη βιομηχανία», εξηγεί ο Guteland και προσθέτει ότι η καθυστέρηση ήταν εντελών απαράδεκτη.
Τι είναι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (endocrine disruptors — ED);
Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι χημικά προϊόντα που επιδρούν στο ορμονικό σύστημα των ζώων και των ανθρώπων. Διαθέτουν τρία σωρευτικά χαρακτηριστικά: επενέργεια στην ορμονική λειτουργία, δυσμενή επίδραση και αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των δύο.
Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να συνδέονται με την έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες - EDC;
Ορμονικοί καρκίνοι, παχυσαρκία, διαβήτης, απώλεια IQ και μειωμένες κινητικές δεξιότητες, μαθησιακές δυσκολίες, στειρότητα.
Πού τους βρίσκουμε;
Στα ρούχα, στα έπιπλα, σε μπουκάλια, στις συσκευασίες τροφίμων, στα ηλεκτρονικά, στα παιχνίδια, ακόμη και στα μπιμπερό.
Πολλές φορές τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν και να καταπολεμήσουν τα παράσιτα στις καλλιέργειες, περιέχουν ουσίες που στοχεύουν στο ενδοκρινικό σύστημα οργανισμών.
Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτηρίζει τους ενδοκρινικούς διαταράκτες «παγκόσμια απειλή», καθώς έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα (στειρότητα, καρκίνο, δυσπλασίες) και επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του θυρεοειδούς και του μεταβολισμού, τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ προκαλούν προβλήματα παχυσαρκίας.
Το γλυφοσικό οξύ της Monsanto
Δεδομένου ότι το ζιζανιοκτόνο glyphosate θεωρείται ακόμη ύποπτο για καρκινογένεση και εμφάνιση διαταραχών του ενδοκρινικού συστήματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του στην αγορά μόνο για επαγγελματική χρήση και μόνο για 7 έτη και όχι για 15 όπως έχει προταθεί, είχαν πει οι ευρωβουλευτές τον Απρίλιο του 2016. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή προτείνει σήμερα την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας για 10 χρόνια.
Η ισχύουσα έγκριση εμπορίας γλυφοσικού οξέος στην ΕΕ λήγει στις 15 Δεκεμβρίου 2017.
Αντιμέτωπη με κατηγορίες για έρευνα - φάντασμα σχετικά με την ασφάλεια του ζιζανιοκτόνου, η Monsanto κλήθηκε σε ακρόαση προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στις επιτροπές Περιβάλλοντος και Γεωργίας, στις 11 Οκτωβρίου.
Τα έγγραφα αποδεικνύουν την απάτη της Monsanto, δήλωσε ο Carey Gillam, ερευνητικός δημοσιογράφος από το US Right to Know και πρόσπεσε ότι η εταιρίες σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, έχει δημιουργήσει δίκτυα Αμερικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων οι οποίοι προωθήσουν το glyphosate παρόλο που παρουσιάζονται σαν ανεξάρτητοι.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, υποστηρίζοντας ότι η ακρόαση δεν ήταν το «καταλληλότερο μέρος» για να συζητηθεί το θέμα. Στη συνέχεια η Διάσκεψη των Προέδρων απαγόρευσε την είσοδο στο ΕΚ στους εκπροσώπους της Monsanto.
Η δέσμευση των εγγράφων και της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Monsanto από τα αμερικανικά δικαστήρια ως μέρος της έρευνας για πιθανή σχέση του γλυφοσικού οξέος με τον καρκίνο του αίματος, έσπειρε αμφιβολίες στο ΕΚ, σχετικά με την αξιοπιστία αρκετών μελετών που χορηγούσε η εταιρεία.
Το 2016, η γερμανική εταιρεία φαρμάκων και παρασιτοκτόνων Bayer πρόσφερε 66 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της Monsanto. Προς το παρόν η συμφωνία ελέγχεται από τους δικηγόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα ανταγωνισμού. Με τη συγχώνευση θα δημιουργούνταν ο μεγαλύτερος όμιλος φυτοφαρμάκων και σπόρων σε ολόκληρο τον κόσμο.