Διάσωση των αυτοφυών και ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών


Προγραμματική σύμβαση, για τη διάσωση των αυτοφυών και ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της κρητικής χλωρίδας, υπεγράφη χθες ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΙ και τον Οργανισμό «Δήμητρα».

Προβλέπεται η υλοποίηση ενός ερευνητικού έργου, για τη συλλογή αβελτίωτου πολλαπλασιαστικού υλικού των φυτών του νησιού, η δημιουργία μητρικών φυτειών και η διάθεσή τους σε πιστοποιημένους φυτωριούχους και παραγωγούς αρωματικών φυτών.

Ο προϋπολογισμός του έργου από το πρόγραμμα «Κρήτη – Πράσινη Ανάπτυξη», που είναι ενταγμένο στο σχέδιο δράσης της Περιφέρειας Κρήτης, ανέρχεται στα 30.000 ευρώ.

 Όπως σημειώνεται στη σύμβαση, η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών είναι αναπτυσσόμενος κλάδος του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη και τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την καλλιέργειά τους. Ήδη καλλιεργούνται παραπάνω από 300 στρέμματα στην Κρήτη με αρωματικά φυτά διαφόρων ειδών και 42.000 στρ. σε όλη την Ελλάδα.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης κατατάσσει τα αρωματικά φυτά στους τομείς προτεραιότητας. Με την έρευνα και τη διάθεση πολλαπλασιαστικού υλικού από ντόπιους επιλεγμένους φυσικούς πληθυσμούς, θα προστατευτούν τα υπάρχοντα είδη και η βιοποικιλότητα του νησιού. Με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά την δημιουργία μεταποιητικών μονάδων οικοτεχνικής ή εμπορικής κλίμακας για τη μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία των αρωματικών φυτών, αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Τα ενδημικά είδη αρωματικών φυτών της Κρήτης είναι, η μαλοτίρα, η μαντζουράνα ή καλοκοιμηθιά, η αυτοφυής ρίγανη, το ενδημικό δίκταμο (έρωντας), το φασκόμηλο, το κεφαλωτό θυμάρι, το θρούμπι, το μελισσόχορτο και τέλος την καλλιεργούμενη μαντζουράνα.