Επίσκεψη στην Κάλυμνο πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, όπου συναντήθηκε με τη Δημοτική Αρχή, και εκπροσώπους των αλιέων, καθώς και κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων.
Παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Μιχάλης Μυτιληνάκης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αποστόλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ξεκινώντας από την Κάλυμνο, το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι της χώρας, και επισκεπτόμενος τους αλιείς στον τόπο της δουλειάς τους, θέλει να σηματοδοτήσει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση του αλιευτικού κλάδου.
Όπως είπε ο Υπουργός, είναι έτοιμο και βρίσκεται στην ΚΕΝΕ το νομοσχέδιο για την συνδικαλιστική οργάνωση του πρωτογενή τομέα, που θα δώσει τη δυνατότητα θεσμικής εκπροσώπησης και του αλιευτικού κλάδου και θα ανοίξει το δρόμο για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου.
Ειδικότερα:
Βρίσκεται σε επεξεργασία νέος νόμος για τις κυρώσεις στην αλιεία, ο οποίος θα αυστηροποιεί και θα συμπληρώνει το ελλιπές μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο, θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων.
Αναθεωρείται επίσης το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο, με απαρχή την αλλαγή της νομοθεσίας για την επαγγελματικότητα των αλιέων και τον τρόπο έκδοσης των αδειών επαγγελματικής αλιείας, το οποίο εφαρμόζεται από Βασιλικό Διάταγμα του 1966! Η καινοτομία και το αναπτυξιακό κριτήριο που θα φέρει το εν λόγω νομοθέτημα, είναι τόσο το ξεκαθάρισμα του κλάδου, σε αυτούς που πραγματικά ζουν από την αλιεία και δραστηριοποιούνται σε αυτή, όσο και στην έκδοση για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, νέων αδειών αλιείας, που θα εξαρτώνται πλέον από το απόθεμα αλιευτικής ικανότητας που διαθέτει η χώρα μας.
Μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία αφορά στην επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και στη δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μια πιο ολιστική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων, καθώς σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πόσοι είναι οι ερασιτέχνες αλιείς και ποιος ο αντίκτυπός τους στα ιχθυοαποθέματα.