Μπορεί να φαίνεται προφανής, η σημασία της γνώσης των καταναλωτών σχετικά με τις μειώσεις συντάξεων, αλλά η μείωση των υπολειμμάτων για την παραγωγή κρασιών από ανθεκτικές ποικιλίες είναι το κλειδί για την εμπορική τους αποδοχή. Η συμβουλή είναι να αυξήσετε την ελκυστικότητά τους σε σύγκριση με τα συμβατικά και ακόμη και τα βιολογικά κρασιά.
Η μείωση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα κρασιά για την προστασία των καταναλωτών είναι ένα γεγονός που αντανακλά τις κοινωνικές προσδοκίες που φαίνεται ότι συνεχώς αυξάνονται. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις επιταγές της βιώσιμης μείωσης των εισροών, οι αμπελώνες στρέφονται όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη ανθεκτικών ποικιλιών για να αντιμετωπισθούν οι μυκητιάσεις, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι αρκετή για να ανταποκριθούν ευνοϊκά οι αγορές σε αυτή την νέα προσφορά; αναρωτιέται ο Eric Giraud-Heraud, διευθυντής έρευνας στον INRA του Bordeaux. Κατά τη διάρκεια της πέμπτης συνεδρίασης στην Aquitaine, στις 31 Ιανουαρίου, ο οικονομολόγος υπενθύμισε πράγματι ότι η μεταβολή αποδοχής των κρασιών από τους καταναλωτές είναι το κλειδί πριν από την επικύρωση του "μη αναστρέψιμου" προσανατολισμού των αμπελώνων σε νέες ποικιλίες.
Η επικοινωνιακή αναφορά στα υπολείμματα και στην κλιματική αλλαγή για κάθε κρασί ενισχύει την ελκυστικότητα των ανθεκτικών ποικιλιών οίνου.
Η κατάλληλη εκπαιδευτική υποστήριξη για αυτές τις νέες ανθεκτικές ποικιλίες σταφυλιών στις αγορές θα αποτελέσει το κλειδί για την εμπορική τους αποδοχή, υποδεικνύοντας ότι το βάρος της οργανοληπτικής ποιότητας στην τελική αγορά, "θα λειτουργεί πάντα, ενώ η κοινωνική διαμαρτυρία δεν είναι η μόνη σημαντική δύναμη", όσον αφορά το κρασί.
Στην Ελλάδα δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι πολλές από τις ποικιλίες της θεωρούνται ανθεκτικές ποικιλίες, γεγονός που έχει αναγνωρισθεί, αφού δεν έχουν ανάγκη από την εφαρμογή φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιούν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.