Οι αγρότες της Ελλάδας αντιμετωπίζουν μια νέα κατάσταση αιφνιδιασμού εφέτος για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Η υποχρεωτική - αλλά με εξαιρέσεις - αναγραφή ΑΤΑΚ έχει φέρει αναστάτωση και προβληματισμό στην ελληνική ύπαιθρο. Τα προβλήματα πολλά και γνωστά τόσο στην ύπαιθρο όσο και στους αρμόδιους του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στις λίγες ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από την ανακοίνωση της ρύθμισης έως και τις 6 Μαρτίου οπότε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε την πρώτη ανακοίνωση εξαιρέσεων, έχει ξεκινήσει το ξήλωμα της ρύθμισης που δείχνει την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία σχεδιάστηκε. Επίσης ακυρώνει την εγκυρότητα της αφού δεν ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις για όλους και συνεπώς δεν υπάρχουν συνθήκες ίσου ανταγωνισμού μεταξύ των αγροτών.
Τα προβλήματα όπως ξέρετε είναι πολλά και δε θα τα ξαναπεριγράψουμε εδώ. Το κράτος στην προσπάθειά του να ρυθμίσει θέματα που δεν είναι παραλείψεις των αγροτών, τους αναγκάζει να κυνηγάνε τους ιδιοκτήτες γης. Η κατάληξη είναι ότι όσοι αγρότες νοικιάζουν μικρά αγροτεμάχια από πολλούς ιδιοκτήτες δεν μπορούν να συμμορφωθούν πλήρως καθώς κάποιοι ιδιοκτήτες για διάφορους λόγους δεν ασχολούνται.
Εκφράζουμε την απορία και την έντονη ανησυχία μας διότι φαίνεται ότι η ρύθμιση πλήττει περισσότερο και ιδιαιτέρως τους μικρούς παραγωγούς και φαίνεται να προετοιμάζει το δρόμο για την εκμετάλλευση της αγροτικής γης από μεγάλους γεωργούς και μεγάλα σχήματα - τραπεζικά και άλλα. Είναι άραγε αυτός ο στόχος της κυβέρνησης;
Εφιστούμε την προσοχή των υπευθύνων διότι τα χρήματα που θα χαθούν από άμεσες ενισχύσεις είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα των αγροτών και ιδίως των μικρών. Επίσης φοβόμαστε ότι λόγω του ΑΤΑΚ ένα σεβαστό ποσό άμεσων ενισχύσεων τελικώς δε θα εισέλθει στη χώρα. Άραγε μας περισσεύουν ως χώρα; Τέλος αναρωτιόμαστε εάν έχει διερευνηθεί η συμβατότητα της ρύθμισης αυτής με το Ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τις ενισχύσεις.
Ενώ όλοι κατανοούν τη θεμιτή προσπάθεια τακτοποίησης εκτάσεων μεταξύ των παραγωγών, κανένας δεν κατανοεί γιατί ο τεράστιος αιφνιδιασμός που δεν αφήνει περιθώρια προετοιμασίας στους γεωργούς. Ακόμα και η Ευρωπαική Επιτροπή θέτει τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους ως τελευταίο μήνα ανακοινώσεων αλλαγών για τις δηλώσεις του επόμενου έτους.
Συνεπώς για να διατηρηθεί η σοβαρότητα και να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια λίγων, θεωρούμε ότι η εφαρμογή πρέπει να γίνει προαιρετική αρχικά και όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και υπάρχουν τα εργαλεία όπως το κτηματολόγιο, τότε θα μπορούσε η εφαρμογή να είναι καθολική.
Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να ξαναδεί το θέμα με τη δέουσα σοβαρότητα και να δράσει άμεσα.