Ζώα και γάλα βαφτίζονται ελληνικά, στα σύνορα, καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι. Αιγοπρόβειο γάλα μεταγγίζεται σε άλλα βυτιοφόρα μόλις περάσει τα σύνορα και αμνοερίφια συνοδεύονται από διπλά και τριπλά τιμολόγια που δείχνουν οτι έχουν μεταπωληθεί και έχουν αλλάξει χέρια με αποτέλεσμα να χάνεται η αρχική τους προέλευση, κατήγγειλε ο Αργύρης Μπαϊρακτάρης, εκπρόσωπος του Δικτύου Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων.
Αν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν και λειτουργούν, είπε ο κ.Μπαϊρακτάρης, το κύκλωμα ελληνοποιήσεων βρίσκει τρόπους να τους παρακάμπτουν, χαρακτηρίζοντας αυτή την παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται και έμποροι και παραγωγοί, ως «τρίγωνο ελληνοποιήσεων».
Μίλησε μάλιστα και για παρανομίες που πράγματι οι ελεγκτές εντοπίζουν και επιβάλλουν τα πρόστιμα, αλλά στην πορεία «ως δια μαγείας» αυτά τα πρόστιμα είτε δεν καταβάλλονται, είτε μειώνονται.
Φέτος, πάντως, τα ελληνικά αρνιά και κατσίκια δεν είναι πολλά και δεν επαρκούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση για το Πάσχα.
Αυτό σύμβαινει, επειδή σε ένα ποσοστό η κτηνοτροφία έχει εγκαταλειφθεί, επειδή οι έλληνες κτηνοτρόφοι έσφαξαν νωρίς και έδωσαν προς εξαγωγή σε Ισπανία και Ιταλία μεγάλο μέρος των αμνοεριφίων (40.000 σφάγια μόνο στο Ν.Λαρίσης) και τέλος επειδή το Πάσχα είναι φέτος νωρίς και τα αμνοερόφια των 8-12 κιλών που κυρίως ζητούνται είναι λίγα. Τα περισσότερα είναι είτε μικρά ,είτε βαριά.
Την Κυριακή στα σφαγεία του Νομού Λάρισας οι κτηνοτρόφοι έσφαζαν με 4 ως 4,70 ευρώ/κιλό, τη στιγμή που για να καλυφθεί το κοστολόγιο όπως λένε θα έπρεπε να πωλούν κοντά στα 6 ευρώ/κιλό.
Στην κατανάλωση, πάντως, αρνί και κατσίκι εκτιμάται ότι θα φθάσουν από 9 ως 11 ευρώ/κιλό, όπως και πέρυσι.