Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες

Συνεδρίασε στην Λάρισα η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία πραγματοποίησε εκτίμηση της δράσης κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων, του αγωνιστικού συλλαλητηρίου στο Κιλελέρ και προγραμματισμό δράσης για το καλοκαίρι.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η συγκρότηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με τις 13 Ομοσπονδίες και τους πάνω από 180 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην δύναμη της σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα και Νομούς της χώρας.
Αν δεν υπήρχε η ΠΕΜ και το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν θα γινόταν κινητοποιήσεις και δεν θα είχαμε καταφέρει να αποσπάσουμε τις δεσμεύσεις από το Υπουργείο σχετικά με το ακατάσχετο των 15000€ στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και να ανακόψουμε τα χειρότερα μέτρα που είχε η κυβέρνηση δρομολογήσει για αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και επιβολή πράσινου τέλους στο νερό.

Αντιπαλέψαμε το κλίμα απογοήτευσης και μοιρολατρίας αλλά και την στοχοποιημένη επίθεση ενάντια στην ΠΕΜ και τα στελέχη της. Στήθηκαν περίπου 20 μπλόκα σε όλη την χώρα, πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στα πλαίσια της AGROTIKA και ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Κιλελέρ 11 Μάρτη. Διοργανώσαμε ευρεία μαζική σύσκεψη για τα οξυμένα προβλήματα των Ροδακινοπαραγωγών που αποφάσισε και πραγματοποίησε μαζική και μαχητική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των φορέων στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια καταδίκης των περιφερειακών συνεδρίων της κυβέρνησης που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα εκτός από τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Όμως τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τις συμφωνίες στα πλαίσια της ΚΑΠ της Ε.Ε που θα οξυνθούν με την νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ. Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν θα είναι σκληρός και επίμονος, δεν θα λυθεί σε μια κινητοποίηση όσο μαζική και πετυχημένη και αν είναι. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση με την συγκρότηση νέων αγροτικών συλλόγων παντού, δυνάμωμα της συμμαχίας με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους ώστε ο αγώνας μας να γίνεται πιο αποτελεσματικός και να έχει προοπτική.

Αποφασίστηκε αγωνιστικό 10ήμερο πανελλαδικής δράσης τέλη Ιούνη-αρχές Ιούλη με στόχο να αναδείξουμε τα προβλήματα και να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των δίκαιων και ουσιαστικών αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε. Σε κάθε περιοχή και Νομό θα αποφασίσουν οι αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι για την μορφή και τον τόπο της».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Όσον αφορά ειδικότερα τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται, η Πανελλαδική επιτροπή αναφέρει συγκεκριμένα:
«ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Η κατάσταση με την τιμή στο γάλα είναι τραγική καθώς υπάρχει τεράστια μείωση και συνεχώς μειώνεται ενώ υπάρχουν και ποσότητες που δεν μπορούν να πουληθούν και το ίδιο συμβαίνει στο κρέας. Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις σε γάλα και φέτα που προωθούν μεγάλες βιομηχανίες αλλά και Ομοσπονδίες κτηνοτρόφων δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται από την ασυδοσία των βιομηχανικών ομίλων οι οποίες θα συμμετέχουν με πρωτεύονται ρόλο στην διεπαγγελματική. Έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Είναι αυταπάτη να περιμένει κανείς ότι οι βιομηχανίες θα ελέγξουν οι ίδιες τον εαυτό τους στην εισαγωγή γάλατος και τήρησης του ισοζυγίου. Καμιά διεπαγγελματική σε όποιο προιόν υπάρχει δεν έλυσε το ζήτημα των τιμών που το καθορίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Σε αυτή την πορεία θα καταστραφούν οι κτηνοτρόφοι αλλά και μικρομεσαία τυροκομεία.
Καλούμε τους κτηνοτρόφους να παλέψουν οργανωμένα ανάμεσα σε άλλα για:
> Κατώτερες εγγυημένες τιμές και μείωση του κόστους παραγωγής.
> Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την μείωση της τιμής στο γάλα που επιβάλλουν σχεδιασμένα οι μεγάλες βιομηχανίες.
> Ο ΕΛΟΓΑΚ να προχωρήσει σε ουσιαστικούς ελέγχους για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο γάλατος και τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενου γάλατος.

ΕΛΓΑ: Μετά από καθυστέρηση που φτάνει στον ένα ολόκληρο χρόνο δόθηκε μόλις το 70% των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί από τις ζημιές που υπέστησαν στην παραγωγή τους. Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το πότε και αν θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα που χρωστάει ο ΕΛΓΑ.
Παλεύουμε και διεκδικούμε δημόσιο ΕΛΓΑ με ουσιαστική κρατική ενίσχυση και στήριξη που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ-ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (σπιτιών, χωραφιών κλπ) για οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία για το ποσό των 500€ και άνω. Σχεδόν το 50% αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και το επόμενο διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς γιατί θα γενικευτούν οι κατασχέσεις για ένα κομμάτι ψωμί των χωραφιών μας.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ: υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την δακοκτονία όπως και τα προηγούμενα δυο χρόνια που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών. Δεν έχουν εξασφαλιστεί σε κάθε Περιφέρεια οι απαιτούμενοι πόροι με κίνδυνο να μην γίνει ολοκληρωμένα η δακοκτονία και φέτος ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για την δακοκτονία. Η ΠΕΜ θα πάρει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα σε κάθε περιφέρεια απαιτώντας από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και να καταργηθεί το χαράτσι του 2% στους ελαιοπαραγωγούς.

ΠΑΤΑΤΕΣ: Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αδιάθετης πατάτας στα χέρια των παραγωγών με κίνδυνο να χαθεί και να μην απορροφηθεί προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά καθώς το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό στο προϊόν. Χρειάζεται να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών κα σε αυτή την κατεύθυνση στις περιοχές αυτές θα πάρουμε άμεσα πρωτοβουλία».