«Ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με τη φωνή των κτηνοτρόφων μας αλλά και με τη φωνή της λογικής: Φέτα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ελληνική αιγοπροβατοτροφία, χωρίς τους κτηνοτρόφους που μοχθούν καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς ικανοποιητικές τιμές για το γάλα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist στη Λάρισα.
Υπενθυμίζοντας ότι στη Θεσσαλία παράγεται πάνω από το 50% της εθνικής παραγωγής φέτας, ο κ. Κ. Αγοραστός εστίασε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας για τη φέτα τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και στους Θεσμούς και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ανέδειξε το δυναμισμό του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία αλλά και του δευτερογενή που συνδέεται με τον πρωτογενή (παραγωγή τροφίμων) επισημαίνοντας τη συμβολή της Περιφέρειας με πολυποίκιλες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας και 131 έργα συνολικού προϋπολογισμού 165 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής δύο στοιχεία:
-«Οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών έχουν εξαπλασιαστεί.
-Ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2008, στην έναρξη της κρίσης, στη Θεσσαλία υπήρχαν 61 Τοπικές Μονάδες Παραγωγής Τροφίμων, από τις οποίες παρήχθησαν πωληθέντα προϊόντα συνολικής αξίας 586 εκατομμυρίων ευρώ, συνεισφέροντας το 9,17% της αξίας των πωλήσεων του κλάδου σε επίπεδο χώρας.
Μετά από 7 χρόνια κρίσης, το 2015, οι μονάδες αριθμούσαν τις 113 και παρήγαγαν πωληθέντα προϊόντα συνολικής αξίας 1,014 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμμετέχοντας κατά 52,51% στην αξία πωληθέντων βιομηχανικών προϊόντων της Περιφέρειας και σχεδόν κατά 13% στις συνολικές πωλήσεις του κλάδου σε επίπεδο χώρας.
Η δυναμική του αγροτοδιατροφικού τομέα στη Θεσσαλία είναι τέτοια που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη καλύτερα, να μην θεαματικότερα, αποτελέσματα εφ’ όσον φυσικά βελτιωθεί το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που είναι αρνητικό για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες κι εφ’ όσον αντιμετωπισθούν σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα», υπογράμμισε.
Στις Περιφέρειες το 100% των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)
Ο κ. Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην αναγκαιότητα «να γίνουν άλματα ώστε να παροχετευθούν γρήγορα οι πολύτιμοι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα» και κατέθεσε την εξής πρόταση: «τους πόρους του ΠΑΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου να αναλάβουν να τους διαχειριστούν σε ποσοστό 100% οι Περιφέρειες.
Ήδη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά στο πρόσφατο συνέδριο ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ μίλησε για αποκέντρωση του ΠΑΑ σε ποσοστό 80%. Εμείς προτείνουμε 100% και φυσικά περιμένουμε ανάλογες δεσμεύσεις απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κι επανακατέθεσε άλλη μία πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας:
«Να να αποκτήσουν οι Περιφέρειες κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή την αρμοδιότητα να νομοθετούν για τις τοπικές υποθέσεις. Διότι και σήμερα ενώ έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες το 37% των πόρων του ΠΑΑ, τα πάντα περνούν μέσα από ένα «βαρύ» γραφειοκρατικό σύστημα του κεντρικού Υπουργείου, το οποίο αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη της αποκέντρωσης και ιδίως την ταχύτητα στην υλοποίηση του ΠΑΑ», εξήγησε.
Γραφεία Εξυπηρέτησης Νέων Αγροτών στις Περιφέρειες
Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κατέθεσε τις εξής δύο προτάσεις για τους νέους αγρότες αφού πρώτα επισήμανε ότι «η κυβέρνηση, μετά τις πρωτοβουλίες της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, αποφάσισε να εντάξει εντάσσοντας όλους τους επιλαχόντες νέους αγρότες στο ΠΑΑ διορθώνοντας το λάθος που έκανε αρχικά»:
-«Εφ’ όσον συμφωνούμε όλοι για την αναγκαιότητα ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, τότε τα κίνητρα για τους νέους αγρότες δεν πρέπει να εξαντλούνται στο ΠΑΑ. Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όμως αν θέλουμε να θέτουμε ιεραρχημένες προτεραιότητες, αυτές πρέπει να τις υποστηρίζουμε στην πράξη.
-Ως Περιφέρειες έχουμε καταθέσει την πρόταση να περιέλθει στην αρμοδιότητά μας το σύνολο των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αναφέρομαι σε προσωπικό, αρμοδιότητες και πόρους).
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε τη βούληση να συστήσουμε Γραφεία Εξυπηρέτησης Νέων Αγροτών στα οποία να απευθύνονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα για να λαμβάνουν υπεύθυνες απαντήσεις και αξιόπιστη καθοδήγηση.
Φυσικά, δεν είναι ο ρόλος του Γραφείου να συστήσει την άλφα ή τη βήτα καλλιέργεια, μπορεί όμως να ενημερώσει υπεύθυνα και να σταθεί αποτελεσματικά στο πλευρό του νέου αγρότη με τα έμπειρα στελέχη των Περιφερειών, που γνωρίζουν άριστα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα κάθε περιοχής».