Με την συμμετοχή κτηνοτρόφων από διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χτες το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας για την πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα.
Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Στέλιος Κίρτσος, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση της κτηνοτροφίας, τονίζοντας ότι πολλοί κτηνοτρόφοι και ειδικότερα σε απομακρυσμένες και παραμεθόριες περιοχές, δεν μπορούν να πουλήσουν το γάλα εξαιτίας της άρνησης των τυροκόμων να το παραλάβουν.
«Χτυπήσαμε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δυόμιση χρόνια γιατί βλέπαμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Φτάσαμε να καταρρέει η κτηνοτροφία από την ανυπαρξία και την ανικανότητα της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου. Είναι το τρίτο συλλαλητήριο που κάνουμε σήμερα, μόνο και μόνο για τις αθρόες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος. Δεν μας άκουσε κανείς, όλα αυτά τα χρόνια που φωνάζαμε για ελέγχους με αποτέλεσμα η δουλειά να φθάσει στο απροχώρητο. Αν γινότανε οι έλεγχοι, όπως, υποστηρίζει ο υπουργός, τότε δεν θα γινότανε αυτά που γίνονται. Είναι δυνατόν με έναν επόπτη, στο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Λάρισα, να μπορεί να ανταποκριθεί και να πραγματοποιήσει ελέγχους στη Θεσσαλία και στην Στερεά Ελλάδα. Όσο θέληση και να έχει αδυνατεί να ελέγξει όλα τα τυροκομία. Ο καθένας (τυροκόμοι), κάνει ότι θέλει. Υπάρχουν τυροκομεία, τα οποία μπορούν να λιώσουν πλαστικό και να το κάνουν φέτα. Δεν αυξήθηκαν ούτε τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα ούτε η παραγωγή. Μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος, πώς υπάρχουν αποθέματα φέτας στα ψυγεία. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αθρόες εισαγωγές ευθύνονται για αυτό που συμβαίνει. Σε παραμεθόριες και άγονες περιοχές έφθασε το γάλα 7ο λεπτά και στα αζήτητα. Καθημερινά μας παίρνουν κτηνοτρόφοι και μας λένε ότι δεν μπορούν να διαθέσουν το γάλα γιατί ο τυροκόμος που το έπαιρνε, σταμάτησε να το παίρνει. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση και προσφεύγουν σε άλλες λύσεις, δηλαδή, κάνουν εμβόλιο για να στύψουν τα ζώα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το μέλλον της κτηνοτροφίας διαγράφεται αβέβαιο. Αν υπήρχε ζήτηση στα σφαγεία, τα μισά ζώα θα είχαν οδηγηθεί σε σφαγή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών οι κτηνοτρόφοι επέλεξαν να μην πετάξουν γάλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά να το μοιράσουν σε Λαρισαίους που διέρχονταν από την Κεντρική Πλατεία, όπου και πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης στην Κεντρική Πλατεία οι κτηνοτρόφοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς το ξενοδοχείο όπου βρίσκονταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και διεξάγονταν το 4ο συνέδριο του Economist.
Λίγο πριν από την είσοδο του ξενοδοχείου, στον πεζόδρομο της Παπαναστασίου είχε παραταχθεί διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία σταμάτησε τους κτηνοτρόφους που ήθελαν να φθάσουν έως την πόρτα του ξενοδοχείου για να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μετά από διαβουλεύσεις αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων πέρασε στο ξενοδοχείο όπου συναντήθηκε με τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Ο υπουργός άκουσε την αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων και τα αιτήματα τους και υποσχέθηκε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι από την παραγωγή στην κατανάλωση και θα συζητηθεί στην Αθήνα στο υπουργείο την επόμενη Παρασκευή 11 Μαΐου η σύσταση της διεπαγγελαμτικής για τη φέτα.
Μετά την συνάντηση και την ενημέρωση οι κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα στο σημείο επί της οδού Παπαναστασίου που τους είχαν σταματήσει τα ΜΑΤ.