Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος είχε εχθές συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου Κώστα Καδή. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών σε περιβαλλοντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως στους τομείς της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της βιοποικιλότητας, της διαχείρισης υδατικών πόρων και των στερεών αποβλήτων.
Κατά τη συνάντηση, έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας αλλά και των τριμερών συνεργασιών με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και αποφασίστηκε η συνέχισή τους, ειδικότερα στον τομέα αντιμετώπισης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης από υδρογονάνθρακες. Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα επιχειρησιακά εργαλεία εφαρμογής της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, καθώς και η συνεργασία με την αντίστοιχη δομή του ΟΗΕ (UNEP MAP) για την παρακολούθηση και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, έπειτα από αντίστοιχα ατυχήματα, αξιοποιώντας και την εμπειρία της Ελλάδας μετά το πρόσφατο ατύχημα του Αγία Ζώνη ΙΙ.
Επίσης, αποφασίστηκε η άμεση συνεργασία των δύο χωρών με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πρακτικών στους τομείς της προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και απειλούμενων ειδών (θαλάσσια χελώνα, μεσογειακή φώκια), αξιοποίησης εξειδικευμένων ΜΚΟ, του συστήματος διοίκησης Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, καθώς και των οικοσυστηματικών υπηρεσιών μέσω ημερίδας εργασίας η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εντός των επόμενων δύο μηνών.
Επιπλέον, οι δύο χώρες θα συνεργαστούν σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα παρακολούθησης ποιότητας θαλάσσιων υδάτων για την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική και την αξιολόγηση της κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Ανατολικής Μεσογείου.
Θα γίνει επίσης ανταλλαγή εμπειριών και προσεγγίσεων σε θέματα κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών νερού και στην εφαρμογή οικονομικών εργαλείων για την προώθηση της ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων.
Θέματα που θα διερευνηθούν ως πιθανά πεδία συνεργασίας το προσεχές διάστημα αφορούν επίσης την ενδυνάμωση της συνεργασίας για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και τη διαμόρφωση μιας κοινής προσέγγισης για την αποτύπωση ακραίων υδρο-μετεωρολογικών φαινομένων (πλημμύρες και ξηρασίες) και των επιπτώσεών τους.
Τέλος, οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την προσήλωση των δύο χωρών στην εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα και τη λειτουργία δικτύου υπηρεσιών και επιστημόνων για την προσαρμογή και τη πρόληψη των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τη λειτουργία Παρατηρητηρίου για το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο.