Τη δημιουργία ζώνης αυξημένης επιτήρησης σε βάθος 10 χιλιομέτρων κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων αποφάσισε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας- Θράκης, μετά την εμφάνιση κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην περιοχή Γιάμπολ της Βουλγαρίας και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων περίπου από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Έβρου.
Εν τω μεταξύ, μόλις εχθές το μεσημέρι ο βουλγαρικός τύπος αναφέρθηκε σε ένα ακόμα κρούσμα της ίδιας ζωονόσου, στην περιοχή Κοστί, πολύ κοντά στα βουλγαροτουρκικά σύνορα. «Η πανώλη έχει να εμφανιστεί τριάντα χρόνια στον ελλαδικό χώρο και στην Ευρώπη και είναι μία νόσος με πολύ έντονα κλινικά συμπτώματα, τα οποία οι κτηνοτρόφοι θα παρατηρήσουν αμέσως», εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, Κώστας Δαδούσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πανώλη δεν μεταδίδεται με τα κουνούπια, αλλά μόνο με την επαφή των ζώων. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, η βουλγαρική πλευρά πρόκειται να προχωρήσει στη θανάτωση 14.000 ζώων περίπου, με στόχο την εκρίζωση του νοσήματος.
Σε ό,τι αφορά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ελλάδας, προχωρούν στη συχνή κλινική επιτήρηση όλων των ποιμνίων αιγοπροβάτων στις ζώνες αυξημένης επιτήρησης και στη λειτουργία απολυμαντικών τάφρων, σε όλα τα σημεία εισόδου- εξόδου από Τουρκία και Βουλγαρία, ενώ καλούν τους κτηνοτρόφους να είναι σε επιφυλακή, ώστε να ενημερώσουν άμεσα τους κτηνιάτρους, εφόσον παρατηρήσουν οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα.