Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από 19-21 Σεπτεμβρίου η 69η διοργάνωση της FLORMART/MILFLOR της πιο παραδοσιακής έκθεσης του κλάδου της Ανθοκομίας στην Ιταλία και τη Νότια Ευρώπη. Με περίπου 300 σημαντικούς εκθέτες και 90 διακεκριμένους buyers από 21 χώρες ( Γαλλία, Ισπανία, Σλοβενία, Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία Τουρκία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία, , Ρωσία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, Λίβανο) η φετινή διοργάνωση παρουσίασε καινοτομίες πρασίνου, νέα φυτικά είδη που θα μπουν στην αγορά την επόμενη χρονιά και εταιρείες διασύνδεσης κλάδων της βιομηχανίας πρασίνου.
Η Ελλάδα, είχε 2 συμμετέχοντες, μέλη τους ΕΣΕΦΥ (Ελληνικού Συνδέσμου Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού) , τα Φυτώρια Αναστασόπουλου και τις Τριανταφυλλιές Αβράμη. Σημαντική η παρουσίαση από τα Φυτώρια Αναστασόπουλου η συνεργασίας της με το Perrotis College (Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή) για το πρόγραμμα Krinos Olive Center , από τον καθηγητή κ. Α. Γκέρτση , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Padova.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, διοργανώθηκαν πολλές ημερίδες και σεμινάρια σχετικές με όλο το φάσμα της αγοράς παγκοσμίως. Η Αρχιτεκτονική Τοπίου, μέσω πολλών παρουσιάσεων νέων έργων αλλά και προτάσεων για μελλοντικά έργα, ήταν ο «κράχτης» για τους επαγγελματίες του χώρου συνολικά, αφού μέσα από αυτές έγινε γνωστή τόσο η παρούσα κατάσταση στην σχεδιαστική τάση άρα και στο τι η αγορά ζητά (φυτικό υλικό, υλικά κηποτεχνίας κλπ) όσο και η μελλοντική, που θα καθορίσει την αγορά τα επόμενα χρόνια. Η διαφυγή από την κλασσική έκθεση φυτών και ανταλλαγή παραγγελιών , πέρασε με τον πλέον επικοινωνιακό και επιστημονικό τρόπο στην αγορά αλλά και στην κοινωνία, αφού πλήθος κόσμου παρακολούθησε ημερίδες και events σχετικά με την αξιοποίηση Ιστορικών Κήπων , Θεραπευτικούς Κήπους, Φιλικές προς το Περιβάλλον Οικογειτονιές και μεγάλα έργα παγκόσμιας κλίμακας. Σημαντική διοργάνωση επίσης η εκδήλωση για το βακτήριο Xylella fastidiosa της ANVE (Σύνδεσμος Ιταλών Εξαγωγέων Φυτωριούχων ) που με τη συμπαράσταση του Υπουργείου, Ινστιτούτων Συνεταιρισμών κλπ προσπάθησαν αν «αιτιολογήσουν» συνεργατικά και ομόθυμα, ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι και πως η διασπορά Fake News για την παραγωγή των φυτών -ξενιστών πρέπει να σταματήσει.
Σημαντική αίγλη στην έκθεση έδωσε η 70η διοργάνωση της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Φυτωριούχων (AIPH) και του συνεδρίου που διοργάνωσαν με θέμα «Πρασινίζοντας τις Παλιές Πόλεις». Ο ΕΣΕΦΥ (εκπρόσωπος της χώρας και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φυτωριούχων -ΕΝΑ) εγγράφηκε στον Οργανισμό, ανοίγοντας έτσι νέες προοπτικές στον κλάδο τόσο εμπορικά όσο και πολιτικά , με τη δυνατότητα συμμετοχής στις EXPO των σχετικών αντικειμένων.
Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι πλέον η έκθεση φέρει τον υπότιτλο «Διεθνής Έκθεση για την Ανθοκομία, την Αρχιτεκτονική Τοπίου και τις Πράσινες Υποδομές» γεγονός
που καταδεικνύει την άρρηκτη σχέση όλων των κλάδων της Βιομηχανίας Πρασίνου προς μία κατεύθυνση που αφορά απόλυτα στην Κλιματική Αλλαγή και την Κοινωνική Συμμετοχή από την απλή φύτευση μέχρι τα μεγάλα έργα.
ΝΙΚΟΣ ΘΥΜΑΚΗΣ
Επιτ. Πρόεδρος ΕΣΕΦΥ