«Ένα από τα πρώτα πιλοτικά «GROW Observatory» της Ευρώπης ,φιλοξενεί εδώ και ένα χρόνο περίπου η περιοχή του Έβρου.
Πρόκειται για πανευρωπαϊκό project στο οποίο συμμετέχουν χιλιάδες αγρότες /καλλιεργητές, επιστήμονες και φορείς χάραξης πολιτικής, άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με τη γη, με στόχο να μάθουν για πρακτικές αειφόρου καλλιέργειας, καθώς και τη διερεύνηση και τη χρήση απλών εργαλείων για την καλύτερη διαχείριση του εδάφους.
Το project αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι μια συνεργασία 18 Οργανισμών από 8 χώρες μεταξύ των οποίων ,Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, μικρές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Στην Αλεξανδρούπολη ήδη τριάντα αγρότες έχουν εγκαταστήσει 250 περίπου αισθητήρες εδάφους , σε αμπέλια, σε οπωρώνες αλλά και σε κήπους όπου δεν υπάρχει μεγάλη κατεργασία του εδάφους .
Οι αισθητήρες αυτοί είναι εύκολοι στην χρήση και συνδέονται με ένα κινητό τηλέφωνο .Ο αγρότης επισκέπτεται τους αισθητήρες σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανεβάζει δεδομένα υγρασίας εδάφους τα οποία συλλέγονται και συνδυάζονται με δορυφορικά δεδομένα ώστε να βγει αυτή η αυξημένη πληροφόρηση για τις καλλιέργειες και για το έδαφος.
«Το project έχει να κάνει με την δημιουργία ενός κινήματος στην ουσία αγροτών οι οποίοι κάνουν χρήση νέων τεχνολογιών, αισθητήρων εδάφους ,διάφορες μετρήσεις που κάνουν μέσω των κινητών τους τηλεφώνων ,έτσι ώστε να συλλέξουν πολύτιμα εδαφικά και περιβαλλοντικά δεδομένα από τα χωράφια τους τα οποία δεδομένα τα μοιράζονται με την επιστημονική κοινότητα τα οποία επεξεργάζονται, με σκοπό να δώσουν μια καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής ,πως μπορούν οι καλλιέργειες να προσαρμοσθούν καλύτερα στην κλιματική αλλαγή, πως να προβλέψουμε καλύτερα τον καιρό και πως να προστατευτούμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα,» ανάφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο συντονιστής της Κοινότητας «GROW Observatory» κ. Παύλος Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως «οι αγρότες πρέπει να κατανοήσουν ότι, το μέλλον και το παρόν της γεωργίας περνάει μέσα από αυτήν την νέα ψηφιακή εποχή ,όπου η συλλογή και η επεξεργασία και η κατανόηση των περιβαλλοντικών δεδομένων ,είναι αυτές που στην ουσία συνδέονται με την επιτυχία μιας καλλιέργειας.»
Η παρουσίαση του project έγινε σήμερα στις 5.30μμ στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης από τον συντονιστή της Κοινότητας «GROW Observatory» κ. Παύλο Γεωργιάδη