Συνάντηση εργασίας για την κατάρτιση πλαισίου συνεργασίας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στο Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνου Μητρόπουλου. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο καθηγητής του Εργαστηρίου Εδαφολογίας του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Παντελής Μπαρούχας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος και ο Γεωπόνος Κώστας Παπαγιαννόπουλος, τα στελέχη της Ομάδας Παραγωγών Γαστούνης και Αλφειός Ρόδι, Μανώλης Δεληγιάννης, Πέτρος Γιαννόπουλος και Μάντω Μαρκοπούλου.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας τη σημασία του πρωτογενή τομέα στην οικονομία της περιοχής, καθώς και τις δυσκολίες που ο αγροτικός κόσμος καθημερινά αντιμετωπίζει, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη στήριξή του. Κοινό στόχο αποτελεί, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές, συμβάλλοντας παράλληλα και στη διαφύλαξη της ποιότητας των καλλιεργούμενων εδαφών και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Ένας στόχος που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επιτευχθεί, με τοσύγχρονο Εδαφολογικό Εργαστήριο, που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης και σε αγαστή συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ήλιδας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος που παραβρέθηκε στη συνάντηση δήλωσε: «Το εδαφολογικό εργαστήριο της Περιφέρειάς μας λειτουργεί στην Αμαλιάδα, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ήλιδας, αποτελώντας ένα πολύτιμο εργαλείο, που όλοι οι εμπλεκόμενοι με την πρωτογενή παραγωγή οφείλουν να εκμεταλλευτούν. Όλοι οι αγροτικοί φορείς αλλά και οι μεμονωμένοι παραγωγοί και των τριών Περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Ελλάδας, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στο Εδαφολογικό Εργαστήριο λαμβάνοντας ακριβείς και ολοκληρωμένες αναλύσεις δειγμάτων. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία της ορθολογικής χρήσης νερού και λιπασμάτων, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της συνεχούς υποβάθμισης των καλλιεργητικών εδαφών, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και της ασφάλειας των καταναλωτών».