Μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον τομέα των απορριμμάτων

Κατά τη διαδικασία ενημέρωσης των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ 2030), ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, προχώρησε σε αποκαλύψεις για τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στον τομέα των απορριμμάτων.

Ειδικότερα ο Σωκράτης Φάμελλος έδωσε το παράδειγμα της πρόσφατης υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή νέας Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης σχολιάζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υπεραμύνεται σήμερα των ΣΔΙΤ και των φαραωνικών και άχρηστων έργων, που είχαν σχεδιαστεί επί των ημερών της. "Η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ είναι τεράστια. Το 2014 η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμαζόταν να κατασκευάσει στην Αλεξανδρούπολη ένα έργο το οποίο κόστιζε μόνο ως κατασκευή 53 εκατ. ευρώ, ήταν δυναμικότητας 160.000 τόνων αποβλήτων εκ των οποίων οι 120.000 τόνοι ήταν η υποχρεωτική ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα (που πληρώνουν οι Δήμοι και οι πολίτες βρέξει χιονίσει, όταν η συνολική παραγωγή Ροδόπης και Έβρου δεν υπερβαίνει τις 100.000 τόνους ανά έτος), με χρηματοδότηση Δημοσίου 26 εκατ. Ευρώ (!!!), ενώ το συνολικό κόστος με τον δανεισμό που θα μεταφερόταν στον πολίτη ως κόστος επένδυσης ήταν 53 εκατ. ευρώ. Και χωρίς να είναι γνωστό ποιο θα ήταν το κόστος επεξεργασίας για τον πολίτη".

Αντίθετα, η σύμβαση που υπογράφηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο έργο, με βάση τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων περιλαμβάνει ένα έργο σύγχρονο 45.000 τόνων (δηλαδή 28% της παλιάς μονάδας!), με χωριστή γραμμή οργανικών αποβλήτων, με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ενέργειας, πλήρως με δημόσια χρηματοδότηση ύψους 18 εκατ. ευρώ (δηλαδή 34% του κόστους), χωρίς κανένα δανεισμό και χωρίς εξάρτηση από κανέναν ιδιώτη, με το χαμηλότερο κόστος επεξεργασίας και ταφής σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό σαφέστατα είναι προς όφελος του Δήμου και των πολιτών. "Είναι εμφανές ότι μας χωρίζουν πολλά. Εσείς θέλατε μεγάλα έργα, πανάκριβα, με υψηλό δανεισμό. Εμείς, υπογράφουμε συμβάσεις έργων με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για την κοινωνία. Κατανοούμε ότι αυτό δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά η Ελλάδα έτσι θα προχωρήσει", είπε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε και  στις μονάδες βιοαερίου διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται απλώς για επενδύσεις του ενεργειακού τομέα, αλλά εντάσσονται στη διαχείριση αποβλήτων και στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την κυκλική βιοικονομία. Έχει δε προβλεφθεί ειδική δράση στο Εθνικό Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας."Θέλουμε να ενισχύσουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από τις μονάδες βιοαερίου και μάλιστα υπάρχει ήδη η σκέψη νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα επιτρέπει ειδικά βιομηχανικά απόβλητα υψηλού οργανικού φορτίου και απόβλητα κτηνοτροφικών μονάδων να μεταφέρονται και να προστίθενται σε ένα ποσοστό στο ενεργειακό δυναμικό των μονάδων βιοαερίου", σημείωσε.

Επεσήμανε δε ότι στο ζήτημα της χωροθέτησης των μονάδων βιοαερίου θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι, διότι "δυστυχώς υπάρχουν αντιδράσεις και κοινωνικές συγκρούσεις στις τοπικές κοινωνίες"  και ανέφερε ότι η πρόταση του ΥΠΕΝ προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους είναι να προηγείται τοπική διαβούλευση με πρόταση χώρων μονάδων βιοαερίου, όπως προτάθηκε για παράδειγμα στην Περιφέρεια Ηπείρου. Διότι είναι προφανές, ότι "η ύπαρξη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος υποδηλώνει την ανεξέλεγκτη διάθεση κτηνοτροφικών αποβλήτων στο περιβάλλον, στα ρέματα ή στους δρόμους η οποία καλεί όλους μας στην υιοθέτηση μιας σοβαρής και υπεύθυνης στάσης. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στα απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες που είναι ανεξέλεγκτα στους δρόμους και στα ρέματα και να μην δεχόμαστε τις μονάδες που είναι απόλυτα στεγανές στις βιομηχανικές μονάδες", κατέληξε.

 ​