Στο πλαίσιο των νέων προτάσεων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για το 2021-2027, αναπτύσσεται ένα νέο εργαλείο που βοηθά τους αγρότες να διαχειρίζονται τη χρήση των θρεπτικών ουσιών στην εκμετάλλευσή τους.
Το Εργαλείο για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τα θρεπτικά συστατικά (FaST), που προτείνεται στο πλαίσιο των καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, στοχεύει στη διευκόλυνση της βιώσιμης χρήσης λιπασμάτων για όλους τους αγρότες στην ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα την ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα.
Οι προτάσεις της ΚΓΠ περιλαμβάνουν υψηλές φιλοδοξίες για περιβαλλοντική και κλιματική δράση και ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα. Σύμφωνα με αυτούς τους στόχους, το FaST στοχεύει να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της δράσης για την αλλαγή του κλίματος, της περιβαλλοντικής φροντίδας και έμμεσα στην υποστήριξη της ανανέωσης των γενεών.
Για να μπορούν οι αγρότες να το χρησιμοποιούν -και μάλιστα δωρεάν- το εργαλείο FaST θα παρέχει αυτόματα πληροφορίες σχετικά με τα επιλεγμένα αγροτεμάχια, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, τον αριθμό των ζώων στην εκμετάλλευση και την ποσότητα κοπριάς που παράγουν. Θα υπάρχουν επίσης διαθέσιμα πρόσθετα δεδομένα για τη διαχείριση των θρεπτικών ουσιών, όπως δεδομένα σχετικά με το έδαφος, εγγύτητα προστατευόμενων περιοχών και νομικά όρια για τη χρήση θρεπτικών ουσιών. Όντας προσβάσιμο μέσω κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών ή tablet ως ψηφιακό εργαλείο, ο χρήστης θα μπορεί να δεχτεί ή να επεξεργαστεί τα παρεχόμενα δεδομένα.
Το εργαλείο θα προτείνει ένα σχέδιο διαχείρισης των θρεπτικών ουσιών, το οποίο θα παρέχει προσαρμοσμένες συστάσεις για τη γονιμοποίηση των καλλιεργειών για την επιλεγμένη εκμετάλλευση. Η χρήση του θα αποφέρει περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η διαρροή θρεπτικών ουσιών στα υπόγεια ύδατα και τα ποτάμια, καθώς και η θετική συμβολή στην ποιότητα του νερού και του εδάφους.
Το εργαλείο θα έχει επίσης νόημα από γεωπονική άποψη. Θα συμβάλει στην αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, όταν υπάρχει υπο-γονιμοποίηση, ή θα μειώσει τη χρήση των θρεπτικών ουσιών, όταν υπάρχει υπερβολική γονιμοποίηση. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων και της αποδοτικότητας των γεωργών. Η απλούστευση των καθηκόντων των γεωργών αποτελεί ένα ακόμη κύριο πλεονέκτημα του FaST.
Η καταχώριση δεδομένων και η αλληλοεπικάλυψη εισροών, για παράδειγμα η χειροκίνητη εισαγωγή των ίδιων δεδομένων για διαφορετικούς οργανισμούς διοίκησης, θα μειωθεί σημαντικά. Επιπλέον, λόγω της ευρείας κλίμακας χρήσης του, το εργαλείο μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για πρόσθετες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται από την αγορά ή τις δημόσιες διοικήσεις, διευκολύνοντας περαιτέρω την ψηφιοποίηση της διαχείρισης της ΚΓΠ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να συμβάλλει στο σχεδιασμό του FaST και να παρέχει υποστήριξη για τις απαιτήσεις υπηρεσιών αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων. Οι λειτουργίες και οι υπηρεσίες αυτής της κοινής πλατφόρμας θα είναι πλήρως προσαρμοσμένες σε κάθε χώρα της ΕΕ, ώστε να διασφαλίζεται ότι το εργαλείο προσαρμόζεται στις τοπικές συνθήκες, εκμεταλλεύεται τις υπάρχουσες γνώσεις και παρέχει τα επιθυμητά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ανανέωσης των γενεών στο γεωργικό τομέα της ΕΕ «είτε το θέλουν είτε όχι», λένε οι νέοι αγρότες. Για να γίνει αυτό, λένε, πρέπει πρώτα να υποστηριχθεί ένας ισχυρός προϋπολογισμός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020.
«Δεδομένου ότι η ανανέωση των γενεών είναι ένας από τους εννέα στόχους της ΚΑΠ, τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα αυτό είτε τους αρέσει είτε όχι», δήλωσε στη EURACTIV.com ο Jannes Maes, πρόεδρος της ένωσης νέων γεωργών της ΕΕ (CEJA).
Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Το 2016, μόνο το 11% των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ ήταν νέοι αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ.
Η Αυστρία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων γεωργών (22,2%), ακολουθούμενη από την Πολωνία (20,3%) και τη Σλοβακία (19,0%). Από την άλλη πλευρά, η Κύπρος (3,3% όλων των διαχειριστών γεωργικών εκμεταλλεύσεων), η Πορτογαλία (4,2%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (5,3%) έχουν το χαμηλότερο ποσοστό νέων γεωργών.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μετά το 2020 έχουν εννέα στόχους, ένας από τους οποίους είναι να ενθαρρύνουν τους νέους να ενταχθούν στον κλάδο.
Ειδικότερα, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει προτείνει να προβλεφθεί για τους νέους γεωργούς κατ’ελάχιστο το 2% των άμεσων ενισχύσεων που χορηγούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ (Πυλώνας 1), συμπληρωμένο από χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο στόχων αγροτικής ανάπτυξης και μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε γεωργικές εκτάσεις και χερσαίες μεταφορές .
Ο κ. Maes εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να δώσει προτεραιότητα στους νέους στις προτάσεις της. Ωστόσο, επέμεινε ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν αντικατοπτρίζουν επαρκώς αυτόν τον στόχο.
«Το 2% του δακτυλίου στο Πυλώνα 1 απλά δεν επαρκεί για να εξασφαλιστεί η ανανέωση των γενεών στη γεωργία», υπογράμμισε.
«Ως CEJA, πιέζουμε για την κάλυψη του 4% των πόρων στον Πυλώνα 1, καθώς και για άλλα ακόμη μέτρα», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Τολμηρές» αποφάσεις
Ένα μεγάλο ερώτημα είναι ο μελλοντικός προϋπολογισμός της ΚΑΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σημαντική μείωση των γεωργικών δαπανών, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει ορισμένους οικονομικούς πόρους για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων όπως η ασφάλεια. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανέφερε ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να καλύψουν αυτό το οικονομικό χάσμα, αυξάνοντας τις εθνικές τους συνεισφορές στην ΚΑΠ.
Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη είναι απρόθυμα να το κάνουν. Η Γαλλία, μαζί με την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία, υπέγραψαν κοινή δήλωση εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τον μειωμένο προϋπολογισμό της ΚΑΠ.
Οι χώρες αυτές υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2020 πρέπει να διατηρηθεί (σε πραγματικούς όρους) τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με την τρέχουσα περίοδο.
Η Κύπρος και η Βουλγαρία προσχώρησαν επίσης σε αυτή την ομάδα χωρών σε μεταγενέστερο στάδιο.
«Θέλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου σε σχέση με τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας. Πιστεύουμε ότι αν δεν επιτύχουμε μια σωστή ισορροπία μεταξύ πόρων και υποχρεώσεων, το μέλλον της γεωργίας και της υπαίθρου της ΕΕ θα είναι αβέβαιο», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξή του στη EURACTIV.com.
Οι νέοι αγρότες της Ευρώπης μοιράζονται μια παρόμοια άποψη. Πιστεύουν ότι η συνέχιση του γεωργικού τομέα της ΕΕ μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη θέσπιση ειδικών μέτρων για τους νέους γεωργούς.
«Αλλά αυτό εξαρτάται από το αν τα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να συνεισφέρουν επαρκώς στον κοινό προϋπολογισμό», δήλωσε ο κ. Maes.
Εάν η ΕΕ θέλει να εκπληρώσει όλους τους άλλους στόχους της ΚΑΠ, τότε η ανανέωση των γενεών θα θεωρηθεί δεδομένη, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Δεδομένου ότι αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να λογοδοτούν και να έχουν σχετικούς και ακριβείς δείκτες, ώστε να μετρούν πόσοι νέοι άνθρωποι εισέρχονται και παραμένουν στον τομέα».
Η μάχη για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027 – το επονομαζόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠδΠ) – θα παράσχει αποδείξεις όταν πρόκειται για «τολμηρές αποφάσεις», ανέφερε ο ίδιος.
«Ένας καλός προϋπολογισμός του ΠδΠ για το 2021-2027 είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της δύναμης της μελλοντικής ΚΑΠ. Μέσω μιας ισχυρής ΚΑΠ, μπορούμε στη συνέχεια να υποστηρίξουμε τους ενεργούς αγρότες απέναντι στις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, είτε αυτές είναι κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές».