Σ. Φάμελλος: «Υποστηρίζουμε την ισχυροποίηση της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου στην Καλαμπάκα»

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εχθές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα εργασίας την ισχυροποίηση της λειτουργίας της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου της Καλαμπάκας, παρουσία του Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου και του Υφυπουργού Γιώργου Δημαρά.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το πρώτο πόρισμα της πενταμελούς επιτροπής που είχε συσταθεί από το ΥΠΕΝ και η οποία είχε ως έργο τη σύνταξη έκθεσης που θα αφορά στη βιώσιμη λειτουργία της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου της Καλαμπάκας.

Το μοντέλο λειτουργίας που παρουσιάστηκε αφορούσε τους παρακάτω τρεις πυλώνες:

  • Λειτουργία τμημάτων της βιομηχανίας για παραγωγή ξυλοκατασκευών, όπως ξύλινα κιόσκια, ξύλινα σπίτια-λυόμενες κατασκευές, ξύλινα παγκάκια, ξύλινες φωλιές πτηνών κ.ά.

  • Λειτουργία Δασικού Μουσείου

  • Λειτουργία εκθετηρίου ξύλινων μικροαντικειμένων, αναμνηστικών και ειδών δώρων για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής.

Τέθηκαν, επίσης, ως προτεινόμενες παράλληλες δράσεις η παραγωγή ενέργειας από αξιοποίηση των υπολειμμάτων ξυλείας και η σύνδεση με το τουριστικό προϊόν της περιοχής, καθώς και η απενεργοποίηση του πριστηρίου μέσα στη βιομηχανία για τη μη επιβάρυνση του αστικού ιστού.

Από την έκθεση της επιτροπής αναδείχτηκαν σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου, όπως η αντίθεση με τις χρήσεις γης στο εν ισχύ Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, η τακτοποίηση και νομιμοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, η αδειοδότηση λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς και η ανάγκη επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων και του λοιπού εξοπλισμού.

Ο Αν. ΥΠΕΝ εξέφρασε την πολιτική βούληση του Υπουργείου για βιώσιμη λειτουργία και ενίσχυση της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου Καλαμπάκας και για την ενίσχυση της τοπικής οικονομικής παραγωγής, αλλά και γιατί η λειτουργία της είναι συμβατή και εντάσσεται στην πρόσφατα θεσμοθετημένη Εθνική Στρατηγική για τα Δάση. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η συμβολή του δασικού τομέα στην τοπική και εθνική οικονομία, η ενίσχυση του προϊόντος του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα και η συμβολή των δασικών προϊόντων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε να συμβάλει το ΥΠΕΝ στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Καλαμπάκας, ώστε στη θέση της βιομηχανίας να προβλέπεται η ένταξη μη οχλούσας βιομηχανικής δραστηριότητας, στη νομιμοποίηση των κτιρίων και στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας, στη σύνταξη των απαραίτητων τεχνικών δελτίων και στην ένταξη σε χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων και του εξοπλισμού. Αυτές οι άμεσες ενέργειες σηματοδοτούν την ισχυρή βούληση να λειτουργήσει σε ένα νέο βιώσιμο πλαίσιο το εργοστάσιο.

Ως αποτέλεσμα κοινής βούλησης της σύσκεψης, δόθηκαν κατευθύνσεις στην Επιτροπή για τη συνέχεια του έργου της, με στόχο τη διατύπωση και αξιολόγηση εναλλακτικών επιχειρηματικών μοντέλων λειτουργίας και διοίκησης της Βιομηχανίας, σύμφωνα με τις δραστηριότητες που θα φιλοξενεί, και ζητήθηκε να κατατεθούν οι σχετικές προτάσεις σε έναν μήνα.

Στη σύσκεψη, εκτός από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και την επιτροπή, συμμετείχαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της ΠΕ Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη, Σάκης Παπαδόπουλος και Χρήστος Σιμορέλης, ο Δήμαρχος Μετεώρων Χρήστος Σινάνης (που είναι και μέλος της επιτροπής), ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Νικόλαος Ντίτορας, ο Γενικός Διευθυντής Δασών Δημήτρης Βακάλης, ο Δασάρχης Καλαμπάκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.