"Στις Βρυξέλλες υπάρχουν άνθρωποι και όχι κάποιοι εξωγήινοι τεχνοκράτες". Με την ιδιαίτερη αυτή φράση απευθύνθηκε στο πολυπληθές κοινό εκδήλωσης στην Κομοτηνή ο Τάσος Χανιώτης, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε.. Ήταν ένα κοινό αποτελούμενο κυρίως από αγρότες, κτηνοτρόφους, υπηρεσιακούς παράγοντες διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, αλλά και αιρετούς και υποψηφίους των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, με αγρότες και κτηνοτρόφους κυρίως να ζητούν απαντήσεις για τη Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα καθορίσει εν πολλοίς το εισόδημά τους και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα και στην περιοχή μας. Στο ξενοδοχείο 'Χρήστος και Εύη' στην Κομοτηνή, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαρτίου για πρώτη φορά στην Ροδόπη ο σχεδιασμός της νέας ΚΑΠ για την προσεχή προγραμματική περίοδο από τον Τάσο Χανιώτη, διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ε.Ε., μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.
Οι μελλοντικές προτεραιότητες της ΚΑΠ από τον Τάσο Χανιώτη
Στην ομιλία του ο Τάσος Χανιώτης ανέδειξε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή γεωργία, όπως και τη λογική με την οποία σχεδιάζεται η νέα ΚΑΠ. Σημείωσε καταρχήν ότι η ΚΑΠ είναι η παλαιότερη και η μόνη κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τον ίδιο "ένα μεγάλο τμήμα της συζήτησης για τη νέα ΚΑΠ αφορά για το αν η πρότασή μας έχει σαν στόχο την μεγαλύτερη εθνικοποίηση της ΚΑΠ που λένε ορισμένοι ή αν έχει στόχο αυτό που νομίζουμε εμείς τη μεγαλύτερη ευελιξία της ΚΑΠ να πετυχαίνει ευρωπαϊκούς στόχους δίνοντας μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής στις περιφερειακές ιδιαιτερότητες. Και το τονίζω αυτό γιατί η περιοχή σας είναι μία περιοχή με ιδιαιτερότητες".
Μίλησε με στοιχεία αναδεικνύοντας ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα έρχεται στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που είναι ο τομέας της γεωργίας, το 55% των κοινοτικών πόρων ή αλλιώς στο 97% της ελληνικής οικονομίας πηγαίνει το 45% των κοινοτικών πόρων. Με άλλα λόγια το πραγματικό δίλημμα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν είναι το πόσα λεφτά έρχονται, γιατί με όσους όρους και αν το δει κανείς και αν το συγκρίνει σε σχέση με το τι παίρνουν άλλες χώρες, η Ελλάδα διαχρονικά είναι η πλέον ευνοημένη χώρα στην Ε.Ε. από πλευράς πόρων. Το μεγάλο δίλημμα είναι πως μοιράζονται αυτά τα λεφτά και τι κάνουν".
Καταγράφηκε δημόσια η αναφορά του Τάσου Χανιώτη για τη «Γεωργία 4.0», η οποία θα επιτρέψει σε μικρούς και μεγάλους παραγωγούς να παράγουν περισσότερα με λιγότερες εισροές, καθώς η νέα ΚΑΠ θα θέσει ειδικούς και γενικούς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος. Με άλλα λόγια, στη νέα περίοδο, η σύνδεση της ΚΑΠ με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του πρωτογενή τομέα, στη λογική της μέτρησης επιδόσεων, θα είναι ισχυρή. Ισχύει η δυνατότητα ενίσχυσης μιας ειδικής και μειονεκτικής περιοχής όπως είναι η Ροδόπη και η Θράκη με χαμηλούς αναπτυξιακούς δείκτες σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς μέσους όρους με έμφαση στην αυξημένη στρεμματική ενίσχυση. Παρουσιάζοντας σχηματικά τις μελλοντικές προτεραιότητες της ΚΑΠ μίλησε για την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της ΚΑΠ, όπως και το ότι ΚΑΠ θα έχει περισσότερο περιβάλλον και περισσότερη κλιματική δράση.
«Περιφερειοποίηση» των ενισχύσεων κατά το πρότυπο που ακολουθεί η Ισπανία
Νωρίτερα την εκδήλωση χαιρέτισαν ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης και ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος. Στην εκδήλωση διατυπώθηκε πρόταση του Ιλχάν Αχμέτ για «περιφερειοποίηση» των ενισχύσεων κατά το πρότυπο που ακολουθεί η Ισπανία, δηλαδή κατανομή των ενισχύσεων σε 50 περιφέρειες (comarcas) βάσει μικτών χαρακτηριστικών, όπως ο παραγωγικός προσανατολισμός και το οικονομικό-κοινωνικό αποτύπωμα του πρωτογενή τομέα στην εκάστοτε περιφέρεια. Η πρόταση του Ιλχάν Αχμέτ γίνεται στη λογική ότι με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν οι πιο φτωχές περιφέρειες, όπως η περιφέρεια ΑΜΘ.
Στον χαιρετισμό του ο Γ. Καμίνης, τόνισε, μεταξύ άλλων, "πολλοί βλέπουν την ευελιξία ως απειλή, ως μια προσπάθεια για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Μπορεί η ευελιξία που δόθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο να ευνόησε περισσότερο τα κράτη-μέλη του Βορρά, καθώς αυτά δεν είχαν ανάγκη για μεγάλες προσαρμογές, σε αντίθεση με χώρες του Νότου, έδωσε όμως τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να πάρουν αποφάσεις προς όφελός τους, όπως έκανε η Ισπανία υιοθετώντας το μοντέλο των “comarcas".
Ως ευρωβουλευτής θα στηρίξω την κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο για να «πιάνονται» οι στόχοι για το περιβάλλον, αλλά διότι η «έξυπνη» Γεωργία θα εξασφαλίσει τα παραπάνω (δηλαδή την παραγωγικότητα, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος).
Στην Ελλάδα, παρότι παράγεται πλούσιο ερευνητικό έργο, συνηθίζουμε απλά να «καταναλώνουμε» ώριμη τεχνολογία από το εξωτερικό, αφού η διάχυση γνώσης δεν είναι επαρκής και η ερευνητική κοινότητα δεν έρχεται συχνά σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το πρόβλημα αναγνωρίζεται και υπάρχουν ξεχωριστές πρωτοβουλίες για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι λεγόμενες Επιχειρησιακές Ομάδες στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συμπράξεων Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας".
Καπνός, γυναικείοι συνεταιρισμοί και leader
Στην συζήτηση που ακολούθησε έλαβαν μέρος, οι Σινάν Αχμέτ εκ μέρους της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, Νίκος Σκοπιανός ως πρώην πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, ο Ισμαήλ Μολά Αλή Μεχμέτ ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας, η Ζωή Φραγκούδη, πρόεδρος του γυναικείου συνεταιρισμού "Γαία" Τριγώνου Έβρου και ο γεωπόνος Νίκος Καπούλας, διευθυντής πρωτογενούς τομέα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης, που παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό της Ροδόπης το νέο Leader για τους ιδιώτες που ανοίγει επισήμως στις 12 Απριλίου.
Καταγράφουμε ένα μέρος της ομιλίας του Σινάν Αχμέτ εκ μέρους της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών. Ο κος Αχμέτ αφού παρουσίασε μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί με τον καπνό στο νομό, ολοκλήρωσε την ομιλία του με κάποιες προτάσεις και συστάσεις, όπως παρακάτω: Προετοιμασία προγραμμάτων από τον Πυλώνα Β’ ύψους 100 – 150 ευρώ ανά στρέμμα, από τα οποία θα μπορούν να επωφεληθούν όλοι οι καπνοπαραγωγοί. Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τους καπνοκαλλιεργητές.
Αύξηση της παροχής καυσίμου με βάση τα στρέμματα καπνού. Αύξηση της υποστήριξης για τον καπνό από την Εξισωτική. Υποστήριξη των 70 ευρώ περίπου ανά στρέμμα. Να υπάρξει υψηλότερη στήριξη ανά στρέμμα για μικρές γεωργικές επιχειρήσεις. Π.χ. διαμόρφωση μιας κατάστασης στρεμμάτων, όπως 4-30 στρέμματα, 30-60 στρέμματα, 60-100 στρέμματα, και να δοθεί υψηλότερη στήριξη στο χαμηλότερο αριθμό στρεμμάτων. Όλες οι ασθένειες του καπνού να καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Αναφορικά με τους γυναικείους συνεταιρισμούς πρόταση της Ζωής Φραγκούδη είναι η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα βοηθήσει αυτούς να ανθίσουν.
Επιμέρους λεπτομέρειες των εισηγήσεων της εκδήλωσης, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε επόμενες εκδόσεις της εφημερίδας μας.